Pokretač DJ scene u Mostaru

Andrej Jelić za Bljesak: Na EXIT-u na Jahorini nas čeka tri dana ludila

Znalac glazbe i dobrih zabava razgovarao je s nama o svom radu, ROOF projektu kao i planovima za budućnost.
Lifestyle / Zabava | 14. 03. 2018. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Andrej Jelić, jedan od glavnih i pokretačkih imena elektroničke scene u Mostaru nastupa na ovogodišnjem EXIT-ovom 'Festivalu 84', koji se održava na Jahorini u jednom od najpoželjnijih termina na 'SUPER G AFTER PARTY STAGE'-u. Znalac glazbe i dobrih zabava razgovarao je s nama o svom radu, ROOF projektu kao i planovima za budućnost.

Bljesak.info: Kako si 'upao' u svijet elektroničke glazbe i kada je došlo do te odluke da želiš puštati istu?

Odlazak na party davne 2000. na kojoj je svirao Petar Dundov i Dr. Motte mi je promijenio sve. Kao dječak slušao sam sve i svašta, doduše, i nije bilo prilike da upoznaš nekoga tko ''gotivi'' takvu vrstu glazbe, pogotovo u Mostaru. I onda, sasvim slučajno se pojaviš na partiju i totalno zaljubiš. Sve mi je bilo nekako novo, moderno, drugačije … uživao sam od samog početka pa sve do kraja. Ostalog se baš i ne sjećam. I da, to je bio taj trenutak za koji sam se odlučio, počeo slušati, istraživati, vježbati, sanjati i tako je dan danas.

Bljesak.info: Prije svega, recite nam tko je 'krivac' za razvoj bh. elektroničke scene?

Zaista drago da nakon dugo vremena živimo lijepe trenutke el. scene, ako pričamo o BiH, jer nekako mnogo toga se dogodilo u proteklih godinu dana. Naravno, svi koji rade na promoviranju el scene na bilo koji način su zaslužni za ovaj procvat, a zaista ima nas mnogo počevši od sarajevske ekipe After Affair-a, Fornive, Klabike, Worde, banjalučkih lisaca Mladena i Siniše, te mlade ekipe Roberta i Ratka, tuzlanske ekipe Black Acida, Vanyana, pa sve do našeg mostarskog projekta ROOF. Naravno veliki trag su ostavili i klubovi koji su temelj za održavanje scene poput Silver & Smoke-a, Club Palma, Fabrique i sl. Toplo se nadam da će svojim primjerom potaknuti na rad i razmišljanje i ostale o jednom sasvim novom, modernijem pravcu u clubbingu.

Foto: PR / ROOF party

Bljesak.info: Gdje smatraš da scena treba da ide sada; koje struje i pravci su potrebni da elektronika malo jače zaživi na ovom prostoru?

Mi smo kreatori scene, mi odlučujemo kako i u kojem smjeru ide. Sada možemo sa sigurnošću reći da su klupski event-i na jednom zavidnom nivou. Mnogo se ulaže u svaku produkciju, design, promociju, vjerujem da je i posjetiteljima van BiH vrlo jasno. Po meni jedino što nedostaje su festivali, ali tu je potrebna malo jača potpora sponzora i pokrovitelja, odnosno da prepoznaju kvalitetu projekata i širinu koja nudi klupska kultura, elektronička glazba općenito. Na kraju, smatram da trebamo nastaviti uporno raditi i ne odustajati od onog što volimo, te konstantno raditi na promociji.

Bljesak.info: Kako bi se danas definirao, odnosno, opisao svoj zvuk? Što želiš donijeti ljudima dok slušaju tvoj set?

Ne volim sebe opisivati, to radije prepuštam ljudima koji me slušaju, ali evo ono što mogu reći da nemam nikada pripremljen set. Iskreno, volim eksperimentirati, volim da me nosi emocija. Za mene jednostavno nema podjele u glazbi, sve je uključeno. Tako, kada imam priliku svirati duže setove, može se čuti sve, od disca, house-a, eletronike, techna... Svatko se pronađe u nečemu, zajedno plovimo.

Bljesak.info: Nastupate na EXIT-u. Što se može očekivati?

Kada sagledate sve, vrlo je jasno da će jedan od najvećih festivala na svijetu EXIT posjetiti Bosnu i Hercegovinu i to na jednoj od najljepših lokacija, Olimpijskoj ljepotici Jahorini. Na Festivalu 84 očekuje nas doslovno tri dana ludila, na super lokaciji sa respektabilnim izvođačima. Daleko od toga da sam počašćen, pogotovo što ću se naci na Exitovoj listi Festivala 84 zajedno sa svjetskom elitom Patrice Baumel-om, Voorn-om, Sandrinom, Umek-om, te ostatkom domaće ekipe koji su mi prije svega dobri prijatelji i poznanici, bas se veselim druženju. Moj nastup ce biti na SUPER G Afterparty stage-u zajedno sa priznatim sarajevskim producentom i DJ-em FORNIVA, s kojim imam zaista super suradnju.

Foto: PR / Vizual za Festival 84

Bljesak.info: Kakve planove imate u budućnosti, spremate li neke nove projekte?

Bit će radno i to me mnogo veseli. Ovo ljeto, kao i ostatak godine će biti jedno od najaktivnijih što se tiče zabava i organizacije, zaista smo zagrijali atmosferu i ne želimo je tek tako pustiti. Maksimalno sam posvećen našem zajedničkom projektu ROOF čiji je osnivač moj kolega i prijatelj DJ IGOR HDP. Fokus nam je da ROOF-u preraste u jednu respektabilnu organizaciju kroz koju ćete moći doživjeti glazbu, modu, umjetnost, design. Do sada ste vidjeli samo uvertiru od sedam party-a, svaki je bio priča za sebe kako produkcijski, tako i glazbeno. No već nas očekuju veći projekti, inozemne zvijezde i partiji na dosad neotkrivenim i neobičnim lokacijama – bit će uzbudljiv. Što se tiče gaža i festivala dolazi nam Mostar Summer Fest, Moondance, ROOF rezidenture i svirke diljem BiH, Srbije, Hrvatske.

Bljesak.info: Tko je tvoja najveća inspiracija sad, te postoji li netko koga trenutno jako poštuješ?

Roditelje i starije oduvijek poštujem, a glazbenu inspiraciju pronalazim u životnom iskustvu, usponima, padovima, ljubavi,..ali jako je bitno da od svojih snova nikada ne odustajete.

Bljesak.info: Možeš li nam izdvojiti neku noć koja ja za tebe bila posebna? Također, ako imaš neku traku koja je bezvremenska i toliko dobra za tebe da nam je kažeš.

Bilo ih je mnogo i zaista ne bih mogao izdvojiti neku posebno, jer u svakoj uživam maksimalno i svaka od njih nosi neku posebnu priču. Zapravo sve je bit kako ih doživis, na koji način. Meni su iskreno draže intimnije situacije u manjim klubovima, jer je nekako bolja konekcija i brže se povežeš sa publikom. Bezvremenska bila i ostala: Frankie Knuckles - The Whistle Song.

Bljesak.info: Za kraj, možeš li podijeliti s nama neku tajnu ili saznanje za koju ti je trebalo malo više iskustva i vremena da shvatiš?

Za dobar život za sve uopće, tajna je u balansu. Pametno i sabrane glave donositi odluke. Treba letjeti ali ne puno iznad zemlje da se nikad ne znaš vratiti natrag. Svakako mora postojati ljubav i strast za onim što činite, to je gorivo. Ljubav i strast je onaj 'faktor x', što vas izdvaja iz mase, konkurencije. I na kraju, ako imaš nešto što ti se ne sviđa i ne možeš promijeniti, začini ga humorom.

Rad ovog DJ možete pratiti na njegovoj Facebook stranici i na SoundCloud-u. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close