Najstarije, najmlađe?

Znanstvenici otkrili koje je dijete po redu najteže odgojiti

Dokazano je ono u što mnogi već vjeruju: redoslijed rođenja u obitelji doista utječe na crte karaktera koje će se razviti i time na to koliko će lako biti provesti dobar odgoj.
Lifestyle / Obitelj | 22. 04. 2024. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstarije dijete je ujedno i najzrelije, odgovorno je i spremno pomagati. Najmlađe dijete je pomalo razmaženo i vječno zaigrano. Ovako bi se moglo sažeti vjerovanje većine nas roditelja, no koliko u ovom vjerovanju ima istine? Je li mlađe dijete teže odgojiti?

A što je sa srednjim djetetom koje slovi kao ono koje je najdruštvenije, ali ujedno i ono koje pati od kompleksa jer nikad ni u čemu nije na prvom mjestu? Znanstvenici su se odlučili pozabaviti pitanjem koje je dijete, po redu rođenja, potencijalno najproblematičnije.

Redoslijed rođenja utječe na karakter

Massachusetts Institute of Technology, istraživačko sveučilište u američkom gradu Cambridge, provelo je istraživanje o karakternim crtama djece unutar obitelji. U istraživanju je sudjelovalo više od tisuću obitelji iz Danske i Floride te je promatrano ponašanje djece unutar obitelji i izvan nje. Evo do kojih su zanimljivih rezultata došli:

Prije svega, dokazano je ono u što mnogi već vjeruju: redoslijed rođenja u obitelji doista utječe na crte karaktera koje će se razviti i time na to koliko će lako biti provesti dobar odgoj. Istraživanje pokazuje kako većinom drugorođeni sinovi imaju problema s ponašanjem u školi – čak njih 20 do 40 posto. Osim toga, drugorođeni sinovi imaju 33 posto veću šansu nego njihova starija braća tijekom života počiniti kazneno djelo.

Srednja djeca obično imaju poteškoća s prilagodbom

Znanstvenici su ovom prilikom također otkrili kako srednja djeca obično imaju većih poteškoća s prilagodbom. Naime, oni nisu niti miljenici obitelj kao njihova mlađa braća ili sestre, niti su "oni odgovorni" poput starije braće ili sestara – nego su uvijek negdje u sredini. Srednja djeca obično dobivaju manje roditeljske pažnje i nerijetko im pronalaženje vlastite uloge u obitelji predstavlja velik izazov. Također, moguće je da potrebe srednjeg djeteta ostanu nezadovoljene – osobito ako dijete nije nametljivog kartera.

S druge strane, biti srednje dijete ima i jako dobrih strana – djeca koja nisu najstarija niti najmlađa nauče bolje slušati i promatrati druge. Također, ova djeca imaju bolje socijalne vještine i znaju kako imati dobar odnos s različitim ljudima. Emocionalno su inteligentniji i mogu djelovati kao medijatori u svađama i razmiricama jer su u mogućnosti uvidjeti obje strane, prenosi Žena.hr

Na kraju treba reći da je mnogo faktora koji utječu na razvoj naših osobina, a redoslijed rođenja samo je jedan od njih.

Kopirati
Drag cursor here to close