Međunarodni dan ljudskog bratstva

Vjera upućuje vjernika da u drugom vidi brata i sestru koje treba poduprijeti i voljeti

I u Bosni i Hercegovini postoji Zaklada "Ljudsko bratstvo" koja promiče ove ideje i način djelovanja.
Lifestyle / Obitelj | 04. 02. 2024. u 14:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaklada ''Ljudsko bratstvo'' uputila je čestitku u povodu Međunarodnog dana ljudskog bratstva.

Međunarodni dan ljudskog bratstva ustanovila je Opća skupština Ujedinjenih naroda u prosincu 2020. godine i slavi se 4. veljače. Utemeljen je na osnovu Dokumenta o ljudskom bratstvu, koji su potpisali papa Franjo i veliki imam kairskog sveučilišta Al-Azhara Ahmed El-Tayeb 4. veljače 2019. u Abu Dhabiju.

U drugom treba vidjeti brata i sestru

U uvodu dokumenta piše: ''Vjera upućuje vjernika da u drugom vidi brata i sestru koje treba poduprijeti i voljeti. Vjerom u Boga, koji je stvorio svemir, stvorenja i sva ljudska bića – Njegovom Milošću jednake – vjernik je pozvan izraziti ovo ljudsko bratstvo, čuvajući stvoreno i cijeli svemir, te podržavajući svaku osobu, osobito najpotrebnije i najsiromašnije''.

Dokument registrira da je u današnjem svijetu prisutna politika ekstremizma i podjela, sa širenjem ideologije mržnje koja se vidi u Ukrajini, Svetoj zemlji, Jemenu, Mianmaru i drugdje.

Širiti svijest sestrinstva i bratstva

Uime ugroženog sestrinstva i bratstva i svega stvorenog Papa i Veliki imam pozivaju da se njeguje među svim ljudima i posebno među katolicima i muslimanima kultura dijaloga kao puta zajedničke suradnje i kao kodeksa ponašanja.

I u Bosni i Hercegovini postoji Zaklada "Ljudsko bratstvo" koja promiče ove ideje i način djelovanja.

Iz te zaklade navode kako je za stanovnike Bosne i Hercegovine iznimno bitno da se širi svijest sestrinstva i bratstva.

"U Novom Travniku se gradi centar Zaklade koji ima dvoranu i kapelu koji su pod krovom. Prošle godine Zaklada je priredila i okrugli stol s ovim temama. I ove će godine biti održan okrugli stol i emisija na BHRT o ljudskom sestrinstvu i bratstvu. Pozivamo sve građane a posebno muslimane, kršćane i Židove da što više usvajaju ideje i šire ove ideje jer smo svi sestre i braća i djeca jednog Boga Stvoritelja", priopćeno je iz Zaklade "Ljudsko bratstvo".

Kopirati
Drag cursor here to close