Pratnja

Očevi na porodima u Mostaru? Dvije bolnice i dva različita trenda

Jurica Pažin, Čapljinac s adresom u Mostaru, podijelio je s nama svoje iskustvo. On je bio prisutan na prvom porodu u Mostaru.
Lifestyle / Obitelj | 02. 02. 2024. u 09:53 M. L. / Z. D. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije bolnice i dva različita trenda prate temu nazočnosti pratnje na porodima u Mostaru.

Naime, da sve više muškaraca nazoči porodima svojih supruga na području Mostara, potvrđeno je za Bljesak.info iz Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar.

''Za razliku od prethodnih godina kada su upiti bili rjeđi, broj zahtjeva se povećava iz godine u godinu. Primjerice, u zadnja tri mjeseca 51 rodilja je imala pratnju pri porođaju'', kazali su iz SKB Mostar.

Iz Kantonalne bolnice ''Dr. Safet Mujić'' kažu da njihovi podaci su ipak nešto drugačiji.

''Činjenica je da na našem području imamo veoma malo zahtjeva da partner prisustvuje porođaju, a tome je još i doprinijela pandemija Covid-19 virusa'', priopćeno je iz Odjela ginekologije i akušerstva J.U. KB ''Dr. Safet Mujić'' Mostar za Bljesak.

Prisutnost oca je bitna

Iz Kantonalne bolnice ističu i da u ovoj ustanovi, desetljeće i duže, potiču prisustvo partnera kod prirodnog poroda.

''Smatramo da je veoma bitno da partneri budu uz svoje supruge od samog početka trudnoće, a i da je prisutnost oca na porodu od velikog značaja.''

Jurica Pažin, Čapljinac s adresom u Mostaru, podijelio je s nama svoje iskustvo. On je bio prisutan na prvom porodu u Mostaru.

"Biti prisutan na porođaju svoje supruge bilo je nevjerojatno iskustvo. Osjećao sam se važnim dijelom cijelog procesa i bio sam tu kako bih pružio podršku mojoj ženi'', kaže nam Jurica o momentu kada je njegova supruga rodila prvo dijete.

Emotivan trenutak

Bio je to, dodaje, emotivan trenutak.

''Emocije su preplavile mene, ali i nju, i stvarno smatram da je to nešto što svaki otac treba doživjeti", dodaje naš sugovornik.

Nažalost, drugi put Jurica nije imao tu privilegiju zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

"Bio sam spreman biti uz nju i drugi put, ali nažalost, situacija s COVID-19 nije dozvolila moje prisustvo'', naveo je.

Slučajevi odustajanja od prisutnosti

Iz SKB Mostar kažu i da se događalo da nakon odobrenja zahtjeva, otac ipak odustane od pratnje na porodu.

''Događalo se, istina iznimno rijetko, da otac odustane od prisustva porođaju'', pojasnili su iz Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar. Dodaju i da je pratnja u ovoj boolnici omogućena od 2009. godine, i da porođaju može prisustvovati jedna osoba po izboru žene.

Na naš upit, koja je procedura i što se sve mora ispuniti, ukoliko želite biti pratnja na porodu, iz dvije mostarske bolnice su odgovorili:

''Pratnja može biti zdrava osoba (da nema povišenu tjelesnu temperaturu, kapljičnu respiratornu infekciju, proljev, povraćanje, infekciju kože ruku, vrata, lica, otvorenu ranu ili infekciju očiju). Prije ulaska u rađaonu pratnja potpisuje obrazac na negativnu epidemiološku anamnezu'', rečeno je iz SKB Mostar.

Kantonalna bolnica ''Dr. Safet Mujić'' ističe da ''jedini uvjet kako bi partner prisustvovao porođaju jeste da moraju uraditi briseve grla i nosa.''

Što kada se radi carski rez?

Također, osvrnuli su se i na situacije kad je nužan carski rez, te smatraju da tada ''prisustvo partnera ili fotografa ne pridonosi podršci koja bi se očekivala u fizološkim uvjetima.''

''Smatramo da je vrlo diskutabilno koliku podršku uspavanoj pacijentici može pružiti suprug u operacionoj sali. Hitne situacije u akušerstvu zahtjevaju maksimalnu koncentraciju akušerskog tima, te u tim slučajevima, najbliži članovi obitelji ne mogu konstruktivno pridonijeti rješavanju situacije. U bolnici liječnik donosi odluku koja je najbolja za majku i dijete u datom trenutku, pokušavajući uvažiti želje pacijentice, što nije uvijek izvodljivo.

U situacijama elektivnih carskih rezova koji se obavljaju u spinalnoj anesteziji smatramo da bi pratnja na porodu mogla imati svoje benefite, te smo u tim situacijama mogli pružiti podršku inicijativi'', istaknuli su iz Kantonalne bolnice ''Dr. Safet Mujić''.

Kopirati
Drag cursor here to close