Izvještaj

Sve veći broj djece bez roditeljskog staranja u BiH

Oni su prilikom predstavljanja "Specijalnog izvještaja o zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja, sa posebnim fokusom na stanje u ustanovama" istaknuli da su djeca najranjivija kategorija društva.
Lifestyle / Obitelj | 13. 12. 2023. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini se povećava, a time mnoga djeca žive van obitelji ili vrijeme provode u disfunkcionalnim obiteljima, istaknuli su ombudsmani za ljudska prava BiH, prenose Nezavisne novine.

Oni su prilikom predstavljanja "Specijalnog izvještaja o zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja, sa posebnim fokusom na stanje u ustanovama" istaknuli da su djeca najranjivija kategorija društva.

Nevenko Vranješ, jedan od ombudsmana BiH, istaknuo je da su djeca koja su smještena u ustanovama u najtežem položaju, jer je prirodni ambijent djeteta u obiteljskoj zajednici, dodajući da su u posljednje vrijeme djeca generalno izložena različitim oblicima kršenja njihovih prava.

Konfliktni razvodi

"Najčešće su to situacije konfliktnih razvoda gdje se roditelji na neki način obračunavaju između sebe, a gdje djeca jako puno trpe", rekao je Vranješ.

On je dodao da se povećava broj djece bez roditeljskog staranja.

"To nas zabrinjava. Zabrinjava nas i jako nizak stupanj usvojenja, a i hraniteljstvo je jako zapostavljena kategorija, tako da smo shodno tome izdali preporuke nadležnim organima da jačaju centre za socijalni rad, da jačaju institut hraniteljstva, obitelji, zaštite djece, ne bi li se ovaj broj smanjio", istaknuo je Vranješ.

Prema riječima Nives Jukić, jednog od ombudsmana BiH, problemi u Federaciji BiH su gotovo identični, te se najviše ogledaju po pitanju zdravstvene zaštite.

"Statistički podaci pokazuju da veliki broj djece u BiH živi van obitelji ili u disfunkcionalnoj obitelji. To je jedna ranjiva kategorija građana koja i te kako treba pažnju i obavezu društva da se brine o njima", istaknula je Jukićeva.

Veći angažman

Ona je dodala da je potreban i veći angažman centara za socijalni rad.

Prema podacima iz izvještaja, u 2021. godini u Federaciji BiH 31.180 djece bilo je ugroženo obiteljkom situacijom, dok je u Republici Srpskoj taj broj iznosio 16.262 djece. Takođe, dodaje se da na području Federacije BiH djeluje 14 ustanova socijalne zaštite koje vrše zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, dok je u Srpskoj samo jedna takva institucija.

Da se treba razmatrati šta je najbolji interes djeteta, smatra i Jasminka Džumhur, ombudsman BiH, dodajući da se ovdje ne radi samo o djeci bez roditeljskog staranja, nego da su to često i djeca koja imaju roditelje, ali zbog stanja u obiteljima ona se smještaju u ustanove.

"To otvara pitanje šta je svrsishodnije, da li držati dijete u obiteljskom okruženju i jačati obitelj umjesto davati sredstva za njihovo institucionalno zbrinjavanje", rekla je Džumhurova.

Iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH istaknuli su da je potrebno poduzeti efikasnije mjere za zaštitu djece bez roditeljskog staranja.

"Zaključak koji se nameće kroz cijeli izvještaj zahtijeva reagiranje svih nadležnih i šire društvene javnosti, jer je zabrinjavajući broj djece u stanju socijalne potrebe i djece bez roditeljskog staranja koja su smještena u ustanovama", istaknuli su oni.

Kopirati
Drag cursor here to close