Preispitivanje zakona

Porodice 3 plus: Ne smijemo dopustiti usvajanje zakona koji onemogućuje podršku obiteljima

''Usvajanjem Prijedloga zakona o porezu na dohodak ukinula bi se podrška obiteljima, dosadašnji pronatalitetni karakter i destimuliralo rađanje djece''.
Lifestyle / Obitelj | 28. 03. 2022. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Porodice 3 plus uputili su hitan zahtjev Vladi FBiH  i svim parlamentarnim zastupnicima, u kojem pozivaju na preispitivanje predloženog zakona o porezu na dohodak, a koji treba biti upućen u zakonsku regulativu jer se istim ukida Član 24. s koeficijentom odbitka kojim se obračunava veća plaća za roditelje s djecom.

''Usvajanjem Prijedloga zakona o porezu na dohodak ukinula bi se podrška obiteljima, dosadašnji pronatalitetni karakter i destimuliralo rađanje djece, jer u potpunosti podrazumijeva ukidanje olakšice za osobe koje imaju djecu stavljajući ih u podređen položaj u odnosu na osobe bez obitelji. Također, novim zakonom se destimulira i sklapanje brakova, pogotovo u situaciji gdje je jedan bračni drug nezaposlen'', ističu.

Iz Udruženja su jasno napisali koliko bi zapravo plaća bila manja u odnosu na broj djece koje roditelj/staratelj ima.     

„Naša zabrinutost se temelji na činjenici da radnik koji ne izdržava nijednog člana obitelji i ima plaću 1.500 KM će usvajanjem novog zakona imati prihod manji za svega 6,49 KM na mjesečnoj razini, tj. 77,88 KM na godišnjoj razini; dok će radnicima koji imaju jedno dijete to godišnje umanjenje biti više nego duplo, tj. 257,88 KM, za dvoje djece je razlika 509,99 KM, za troje 833,88 KM, dok će za četvero izdržavane djece plaća biti za 1.157,88 KM manja na godišnjoj razini. U vremenu demografske katastrofe, odlaska mladih i velikog pada nataliteta, ne smijemo dopustiti usvajanje zakona koji onemogućuje podršku obiteljima“, istaknuli su iz Udruženja.

Kako navode, s obzirom na to da ovakav pristup predstavlja veliki financijski udar na obitelji i vraća podršku natalitetu i zaštitu obitelji nekoliko koraka unazad, od nadležnih traže da se poduzmu sve radnje kako do toga ne bi došlo, te ponude rješenja koja bi još jače podržala obitelji s djecom, pogotovo mlade.

''Predlažemo da se u Zakonu ostave odredbe Člana 24. koji regulira koeficijent odbitka za izdržavanje bračnog druga i djece, gdje se za bračnog druga i svako naredno dijete koeficijent odbitka uvećava, čime bi lični odbitak bio umanjen, a lični dohodak uvećan. Također, predloženo da se za obitelji rezidente primjenjuje trenutna stopa 10 posto poreza umjesto predloženih 13 posto'', naveli su u svom priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close