Obična kuća u običnoj ulici

Podržite izgradnju Malog porodičnog doma u Tuzli

Ova vrsta smještaja predstavlja idealno rješenje za privremeni smještaj djece kojoj nije moguće obezbijediti porodični oblik zbrinjavanja.
Lifestyle / Obitelj | 22. 05. 2018. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Hope & Homes for Children

Mali porodični dom projekt je organizacije ''Hope & Homes for Children'', a predstavlja jedan od alternativnih oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

Prvi takav objekt razvijen je u Zenici 2008. godine, kao rezultat reforme zaštite djece, u skladu sa suvremenim principima brige o djeci bez roditeljskog staranja. Smještajni kapacitet ove vrste ustanove je 12-ero djece, čime se pruža mogućnost posvećivanja svakom djetetu pojedinačno i praćenje djeteta u svakom pogledu njegovog razvoja.

''Mali obiteljski dom je obična kuća u običnoj ulici u kojoj svako dijete ima prostora, pažnju i uvjete u kojima može zadovoljiti svoje potrebe. S obzirom da je Mali porodični dom integriran u lokalnu zajednicu, djeca se druže sa drugom djecom iz susjedstva, stječu prijatelje i znatno se smanjuje stigmatizacija te djece. Zbog toga ova vrsta privremenog smještaja predstavlja idealno rješenje za privremeni smještaj djece kojoj nije moguće osigurati obiteljski oblik zbrinjavanja. To se najbolje pokazalo u praksi kroz rad sa djecom, a oni se u Malim obiteljskim domovima osjećaju zaštićeno, zadovoljno i doživljavaju ih kao svoj pravi dom'', rekla je Anisija Radenković, direktorica organizacije ''Hope & Homes for Children'' u BiH.

Organizacija ''Hope & Homes for Children'' pokrenula je inicijativu osnivanja Malog porodičnog doma i u Tuzli.

Projekt transformacije započeo je 2011. godine kada su u Dom za djecu bez roditeljskog staranja uvedene nove usluge i unaprijeđene postojeće. Koncept se zasniva na zamjeni dosadašnjeg načina zbrinjavanja djece u ustanovi velikog smještajnog kapaciteta sa adekvatnijim alternativama.

To podrazumijeva organiziranje smještaja djece bez roditeljskog staranja u manje objekte, poput Malog porodičnog doma.

''Tijekom prethodnih godina urađeno je mnogo toga kada je u pitanju rad s djecom. Urađena je detaljna analiza potreba djece smještene u Dom. U skladu s tim potrebama formirano je Prihvatilište, zatim Materinski dom za smještaj majki s djecom i trudnica i Dnevni centar. Također, formiran je i Mobilni tim, koji je na raspolaganju svakom djetetu ili mladoj osobi koji odlaze iz Doma i vraćaju se u svoje biološke obitelji, ili hraniteljske obitelji, ili su u procesu osamostaljivanja'', rekla je Anisija Radenković, direktorica organizacije ''Hope & Homes for Children'' u BiH.

To su sve koraci koji vode poboljšanju uvjeta za život djece bez roditeljskog staranja i u konačnici stvaranju preduvjeta za početak izgradnje doma u Tuzli. Međutim da bi projekt u potpunosti zaživio, neophodna su dodatna financijska sredstva.

Stoga, svi oni koji se žele uključiti u akciju stvaranja jednog takvog obiteljskog okruženja za djecu u Tuzli sredstva mogu donirati organizaciji ''Hope and Homes for Children'' u BiH.

Više informacija o uplatama pronađite na službenoj web stranici organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close