Posljedice se osjete

Ova zemlja je najskuplja za odgoj djece

Studije koje je objavio institut za istraživanje stanovništva,otkrile su da je prosječna državna cijena podizanja djeteta od rođenja do 17. godine oko 74.800 dolara
Lifestyle / Obitelj | 23. 02. 2024. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema najnovim izvještajima, Kina je najskuplje mjesto za odgajanje djece. Upravo ovo je razlog zašto se žene sve manje odlučuju da imaju više djece, pa iako je nekada važila za zemlju sa najvećem brojem stanovnika, natalitet naglo opada.

Studije, koje je u srijedu objavio kineski institut za istraživanje stanovništva "IuVa", otkrile su da je prosječna državna cijena podizanja djeteta od rođenja do 17. godine oko 74.800 dolara – što se povećava na više od 94.500 dolara za izdržavanje djeteta kroz diplomu.

Najniža stopa plodnosti

Troškovi podizanja djeteta do 18 godina u Kini su 6.3 puta veći od BDP-a po glavi stanovnika, navodi se u izvještaju - taj odnos je drugi poslije njenog istočnoazijskog susjeda Južne Koreje, koja ima najnižu stopu fertiliteta na svijetu i gdje je cijena odgajanja djece je 7.79 puta BDP po glavi stanovnika.

Usporedbe radi, u izvještaju se navodi da su troškovi samo 2.08 puta veći od BDP-a po glavi stanovnika u Australiji, 2.24 puta u Francuskoj, 4.11 puta u Sjedinjenim Državama i 4.26 puta u Japanu - još jednoj istočnoazijskoj zemlji koja se dugo bori sa brzim starenjem stanovništva i pad nataliteta.

"Zbog razloga kao što su visoka cijena rađanja i teškoća za žene da uravnoteže obitelj i posao, spremnost kineskog naroda da ima djecu je skoro najniža na svijetu" navodi se u izvještaju.

Više nisu najmnogoljudnija zemlja

Kinesko stanovništvo se smanjilo u posljednje dvije godine, a 2023. je označila najnižu stopu nataliteta od osnivanja komunističke Kine 1949. Prošle godine, Kinu je pretekla Indija kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu.

Demografska kriza prijeti značajnom utjecaju na drugu po veličini svjetsku ekonomiju - i produbila se posljednjih godina uprkos naporima vlasti da preokrenu trend nakon desetljeća restriktivne politike rađanja. Iako je vlada ublažila ograničenje broja djece po paru, pokrenula nacionalne kampanje ohrabrujući obitelji da imaju više djece i ponudila financijske "zaslađivače", malo se toga promijenilo - djelomično zato što za mnoge žene žrtva jednostavno nije vrijedna isplati, navodi se u izvještaju "IuVa".

Žene koje uzimaju porodiljno odsustvo mogu se suočiti sa "nepravednim tretmanom" na poslu, kao što je premještaj u druge timove, smanjenje plaća ili propuštanje mogućnosti napredovanja, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da ako troškove porodiljnog odsustva u potpunosti snose kompanije bez pomoći vlade, poslodavci mogu izbjeći zapošljavanje žena u reproduktivnom dobu - nešto što je već široko viđeno u Kini, sa izvještajima o ženama koje se pitaju o planiranju obitelji tijekom intervjua za posao, ili preskaču za uloge čak i ako ne planiraju da imaju djecu, prenosi "Telegraf".

Kopirati
Drag cursor here to close