Istraživanje

Ni obitelj, ni zdravlje, ni seks: Što muškarce čini sretnim?

U jeku ovog trenda, nameće se potreba da potražimo odgovor na pitanje iz naslova…
Lifestyle / Obitelj | 20. 07. 2023. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Definicija muževnosti sve više se udaljava od tradicionalnih, i po mišljenju mnogih, toksičnih normi. Nakon što je vjekovima bila okarakterizirana fizičkom snagom, potiskivanjem emocija i sociokulturnom moći, najutjecajniji muškarci današnjice polako redefiniraju muževnost uključujući karakteristike kao što su: suosećajnost, osećajnost, iskrenost i empatija, prenosi portal Prva.rs.

U jeku ovog trenda, nameće se potreba da potražimo odgovor na pitanje iz naslova…

Pozitivno stanje uma

Kako bi došla do odgovora, kompanija Harry‘s, koja kreira proizvode za mušku njegu, u suradnji sa University College iz Londona i psihologom Johnom Baryem provela je istraživanje pod nazivom Harry‘s Masculinity Report u koje je bilo uključeno 5000 muškaraca od 18 do 95 godina sa područja Amerike, među kojima su bili pripadnici različitih rasa, spolne orijentacije, stupnja obrazovanja, prihoda i tako dalje. 

Ispitanicima su se postavljala pitanja o njihovom osećaju sreće, samopouzdanja, emocionalne stabilnosti, motivacije, optimizma i osećaja da imaju kontrolu nad svojim životom. Zatim im se postavilo pitanje koliko su zadovoljni svojim karijerama, vezama, količinom novaca kojim raspolažu, balansom posla i privatnog života, fizičkim izgledom i mentalnim zdravljem, a zamoljeni su i da kažu nešto o vrijednostima koje su za njih najvažnije.

Rezultati su pokazali jasan trend: najsnažniji pokazatelj sreće muškaraca je njihovo zadovoljstvo poslom koji obavljaju, a najsnažniji znak zadovoljstva poslom jeste da li muškarac svojim radom utiče na uspjeh kompanije u kojoj radi. Na taj kritrij utiču faktori poput toga da li on primenjuje neki svoj poseban talent u poslu, da li mu nude napredovanje, koliko često i lako može da razgovara s kolegama, da li se njegovo mišljenje cjeni, te da li ga inspiriraju osobe s kojima radi.

Ovakvi rezultati podudaraju se s rezultatima sličnog istraživanja koje je, takođe pod vodstvom Johna Barya, provedeno 2017. u Ujedinjenom Kraljevstvu. I tada je otkriveno da je sigurno zaposlenje koje pruža zadovoljstvo najsnažniji pokazatelj pozitivnog stanja uma prosječnog britanskog muškarca. Muškarci koji su veoma ispunjeni svojim poslom vrlo vjerovatno će biti zadovoljni i drugim aspektima svog života, zaključak je istraživanja provedenog u ovoj državi.

– Muškarci koji rade i zadovoljni su poslom češće su u miru sami sa sobom. Sve ostalo: zadovoljstvom privatnim životom, vezama i prijateljstvima, manje je važno od njegovog zadovoljstva poslom – tvrde autori te studije.

Posao koji ispunjava

Kada je reč o američkim muškarcima, nakon zadovoljstva poslom, najvažniji znak pozitivnog stanja uma su redom: njihovo fizičko i mentalno zdravlje, prihodi, starosna dob (muškarci stariji od 50 godina bili su značajno sretniji), te tek na kraju emotivni status. Istraživanje je pokazalo da 91 posto oženjenih muškaraca ima normalne ili iznadprosječne nivoe pozitivnog stava u usporedbi sa 80 posto samaca. Prijateljstvo se kao mjerilo razlikuje po regijama pa je tako vrlo važno u životu muškaraca na zapadu i sjeveroistoku Amerike, dok je socijalizacija putem sporta i zdravog natjecateljskog duha snažniji pokazatelj sreće za muškarce na američkom jugu. 

Naravno, nisu svi muškarci isti, a nisu isti ni svi muškarci na položajima moći: neki među njima su zlostavljači, dok su drugi pioniri promjene. No, razumijevanje općeg trenda kad je riječ o dobrobiti i sreći muškaraca ključno je da bi se razumjele promjene u definiciji muževnosti, kao i načina na koji se može podržati napredak u borbi za ravnopravnost polova.

Ako nas ovo istraživanje ičemu može naučiti, to je da američki muškarci, zajedno s britanskim, osećaj sreće ne grade na tradicionalnim pojmovima moći i snage, već na mnogo tišoj i mirnijoj podlozi bavljenja poslom koji ispunjava i koji ima smisla, te davanja doprinosa zajednici u kojoj žive.

Kopirati
Drag cursor here to close