Saznajte koja!

Naučite dijete da ispuše nos na ova 4 zabavna načina

Zna li vaš mališan ispuhati nos ili ste još u procesu učenja?
Lifestyle / Obitelj | 26. 04. 2024. u 13:24 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne morate čekati da se vaše dijete prehladi kako biste mu pomogli da savlada umjetnost puhanja nosa. Prema Akademiji pedijatara, možete naučiti dijete od 2 godine da ispuhuje nos, prenosi Parents magazin. Budući da se mlađa djeca u prosjeku prehlade šest do osam puta godišnje, to je vrijedna životna vještina koju treba naučiti.

Zahvaljujući svom tom vježbanju puhanja štapića s mjehurićima i rođendanskih svjećica, vaše je dijete vjerojatno već prilično dobro u ispuhivanju zraka iz usta. Uz vrlo malo truda, možete pomoći svom djetetu da nauči puhati zrak kroz nosnice i, nadamo se, držati sluz iz nosa u maramicama umjesto na rukavu.

Čitajte dalje za zabavne savjete o tome kako naučiti svoje dijete ispuhivati nos.

1. Prst preko usana

Da biste vježbali, nježno stavite prst preko usana svog djeteta kako biste mu pokazali da može natjerati zrak da izađe iz nosa, kaže dr. med. Katherine O'Connor, roditelj troje djece i pedijatar u Dječjoj bolnici u Montefioreu u New York-u.

Suprotno tome, nježno stisnite djetetov nos kako bi osjetilo kako mu zrak prolazi kroz usta. Objasnite im da trebaju zatvoriti usta i otvoriti nos kako bi izvukli sluz iz nosa, upuhali zrak u maramicu te izbacili sve što sprječava prohodnost.

2. Podvodni mjehurići

Možete naučiti svoje dijete da ispuhuje mjehuriće kroz nos pod vodom tijekom kupanja, a zatim ga zamolite da primijeni istu tehniku kad ima osjećaj da mu je nos začepljen. Neka bude zabavno pretvarajući se da ste morsko stvorenje ili podvodni vulkan.

3. Utrke s vatom

Neka vaše dijete pomiče vatu, pero ili lopticu papira po ravnoj površini što je brže moguće - koristeći samo nos! Samo budite spremni na prskanje šmrklja te nakon toga obrišite površinu.

4. Tkanina koja pleše

Kako natjerati tkaninu da pleše? Jednostavno. Stavite malo sluzi iz nosa u nju. Dajte djetetu maramicu i vježbajte ispuhivanje zraka kroz nos kako bi maramica zaplesala. Dodajte malo zabave puštanjem glazbe i puhanjem u maramicu u ritmu pjesme.

Učenje kako pravilno koristiti maramicu

Kad dođe vrijeme za maramice, stavite jednu na djetetov nos i pritisnite mu lijevu nosnicu dok puše iz desne. Ponovite s drugom nosnicom, a zatim pustite dijete da to učini.

"Mala djeca vole oponašati, pa je vjerojatnije da će sama pokušati upotrijebiti maramice ako prvo vide vas kako ih koristite", kaže Rebecca G. Carter, dr. med., roditelj dvoje djece i pedijatrica na Sveučilištu Maryland Children's bolnice u Baltimoreu. Također možete pokazati svom djetetu kako pravilno koristiti maramicu pretvarajući se tijekom igre.

Pokušajte ne pokazivati izrazito snažno puhanje nosa, što može uzrokovati upuhivanje nosne tekućine natrag u sinuse ili ušni kanal. Samo trebate puhnuti jednom ili dva puta kako bi pokazali svom djetetu kako pravilno očistiti nos.

Za kraj, ne zaboravite naučiti svoje dijete da opere ruke ili upotrijebi sredstvo za dezinfekciju nakon ispuhivanja nosa. Pranje ruku jedan je od najboljih načina za izbjegavanje širenja bakterija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close