Jedva...

Kako će mojoj obitelji i meni biti za pet godina

Brzorastuće ekonomije imale su mnogo bolje rezultate - iako niže nego prošle godine…
Lifestyle / Obitelj | 16. 01. 2023. u 11:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedva dvoje od pet ljudi vjeruje da će njihovim obiteljima biti bolje u budućnosti, prema redovnom globalnom istraživanju koje je također identificiralo rastuću razinu nepovjerenja u institucije među domaćinstvima s niskim primanjima.

Edelman Trust Barometer, koji je više od dva desetljeća ispitivao stavove tisuća ljudi, otkrio je da je ekonomski pesimizam najveći u nekim od vodećih svjetskih ekonomija kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Japan.

Na globalnoj razini, samo 40 posto ispitanika se složilo sa izjavom "mojoj obitelji i meni će biti bolje za pet godina" u usporedbi sa 50 posto godinu dana ranije, pri čemu su najveći pad imali SAD (36 posto), Velika Britanija (23 posto), Njemačka (15 posto) i Japan (9 posto).

Brzorastuće ekonomije imale su mnogo bolje rezultate - iako niže nego prošle godine - osim Kine koja je zabilježila porast od jednog postotnog poena na 65 posto, javlja Reuters.

Istraživanje je potvrdio kako su društva podijeljena zbog utjecaja pandemije i inflacije. Domaćinstva sa višim prihodima i dalje imaju široko povjerenje u institucije kao što su vlada, biznis, mediji i nevladine organizacije, ali otuđenje je rasprostranjeno među grupama s niskim primanjima.

''Ovo je zaista ponovo pokazalo masovnu podjelu po klasama'', rekao je Richard Edelman, čija je komunikacijska grupa Edelman objavila anketu o preko 32.000 ispitanika u 28 zemalja intervjuiranih od 1. do 28. studenog prošle godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close