The International Book of First Names

Vlasti trebaju odobriti ime - europska država ima listu dozvoljenih imena za bebe

U današnje vrijeme, mnoge majke i očevi teže originalnosti pri odabiru imena za svoje male anđele. No, ponekad su ta imena toliko izvan okvira
Lifestyle / Obitelj | 25. 02. 2024. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često se može čuti kako roditelji svoje želje, strahove i komplekse prenose na svoju djecu, što se na prvu najbolje može vidjeti u imenima koja im daju. U današnje vrijeme, mnoge majke i očevi teže originalnosti pri odabiru imena za svoje male anđele. No, ponekad su ta imena toliko izvan okvira da se djeca već od najranije dobi raduju prilici da ih promijene.

Upravo zato u nekim državama postoje popisi imena koja su zakonom zabranjena, s ciljem sprječavanja davanja imena koja bi mogla dovesti do ruganja, ponižavanja i ismijavanja djece, ali istovremeno i poštivanja tradicije zemlje u kojoj su rođeni.

Imena trebaju odobriti lokalne vlasti

U svjetskim medijima često čujemo priče kako slavne osobe svoju djecu nazivaju s glupim i često nasilničkim imenima, piše Putnikofer. Međutim, ako pokušate izvesti ovaj trik u švicarskom matičnom uredu, vjerojatno ćete dobiti smiješak praćen brzim ne i zahtjevom da budete ozbiljniji sljedeći put kada pokušate dobiti rodni list za svoje novorođenče.

Naime, švicarske vlasti moraju odobriti sva imena za bebe i općenito zabranjuju ona koja se smatraju potencijalno štetnima za dobrobit djeteta ili uvredljivima za treću stranu. Imena robnih marki i mjesta također su zabranjena. Noah je od 2014. na vrhu ljestvica muških imena za bebe u toj alpskoj ljepotici, čime je zemlja bliža anglosaksonskim trendovima nego europskim kada su dječaci u pitanju. Kad su djevojke u pitanju, Emma je najčešće ime.

Pravila

Kako bi pomogli matičnim uredima da odluče hoće li odobriti imena ili ne, švicarske vlasti koriste knjigu ''The International Book of First Names'' iz 2008. godine, kako bi se uvjerile da je svaki prijedlog originalan i u skladu s propisima. Štoviše, postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati prilikom davanja imena djetetu.

U Švicarskoj nije dopušteno imenovati svoje dijete skupom brojeva i slova. To je potvrdio švicarski sud 2017., koji je presudio da ''J'' nije prikladno švicarsko ime i da se mora promijeniti. Naravno, produžena verzija ''Jay'' je prihvatljiva. Također, davanje imena djetetu po gradu ili mjestu strogo je zabranjeno, posebno ako se radi o pomalo smiješnim imenima naselja kao što je ''Egg Matthews'' (riječ ''egg'' u prijevodu s engleskog znači jaje).

Zabrana se također odnosi i na međunarodne tvrtke i lokalne robne marke. Stoga su vrhunski švicarski brendovi kao što su Aromat, Rivella i Swisscom isključeni s liste imena. Ovo pravilo uključuje i davanje imena prema biljci ili životinji (iako su vlasti u nekoliko slučajeva bile popustljive prema tradicionalnim imenima poput Ruže i Tratinčice).

Imena ne bi smjela štetiti dobrobiti djeteta

Također se ne preporučuju nazivi s negativnim i tehničkim konotacijama. Na primjer, u svibnju 2023., jednoj ženi u kantonu Bern nije bilo dopušteno dati ime svom djetetu ''Uragan'', a vlasti su rekle da ''opisivanje djeteta kao oluje nije baš pogodno za razvoj osobnosti i samopoštovanja i, ovisno o razvoju, sigurno može povrijediti djetetove interese.'' Zapravo, zakon je u svojoj suštini vrlo jednostavan: lokalne vlasti uvijek gledaju hoće li dijete biti izloženo ruglu zbog svog imena.

Kopirati
Drag cursor here to close