Popravljamo se

Indeks prekinutog djetinjstva - BiH na 39. mjestu u svijetu

Singapur je na vrhu Indeksa kao država koja najbolje štiti i brine za svoju djecu, sa osam zapadnoeuropskih država i Južnom Korejom također među prvih deset.
Lifestyle / Obitelj | 29. 05. 2019. u 09:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Save the Children objavio je, uoči Međunarodnog dana djeteta (1. lipnja), Indeks prekinutog djetinjstva u kojem se navodi da najmanje 280 milijuna djece u svijetu danas ima bolju šansu da odraste zdravo, obrazovano i sigurno nego što je to bio slučaj u bilo kojem trenutku tijekom dvia protekla desetljeća. 

''Ipak, jedno od četvero djece i dalje je uskraćeno za sigurno i sretno djetinjstvo. Djeca koja žive na područjima zahvaćenim konfliktima ili koja su bila prisiljena napustiti svoje domove zbog konflikta su među najuskraćenijima'', navodi se. 

Na Indeksu prekinutog djetinjstva, Bosna i Hercegovina je na 38 mjestu, Srbija na 46 a Crna Gora na 50 mjestu. 

''Na ovogodišnjem Indeksu prekinutog djetinjstva, Bosna i Hercegovina zauzima 38 mjesto, a u odnosu na prošlu godinu, napredovala je za jedno mjesto. Srbija je na 46 poziciji, gdje je bila i 2018. godine. Crna Gora je također napravila napredak i to za tri mjesta, te je ove godine na 50 poziciji. Najlošije pozicionirana država regije je Albanija, koja je na 61 mjestu, ali je i najviše napredovala u regiji u odnosu na prošlogodišnje 77 mjesto. Prethodne dvije godine, Slovenija je dijelila prvo mjesto, dok ove godine dijeli treće s Norveškom '', navodi se. 

Treću godinu zaredom, Indeks prekinutog djetinjstva rangira 176 država svijeta po tome gdje je djetinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo uslijed faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dječiji rad, brakovi maloljetnika, maloljetničke trudnoće i ekstremno nasilje. 

Ovogodišnji izvještaj Save the Children pokazuje da su se okolnosti za djecu popravile u 173 od 176 država.   

''Od osam uzroka koji prekidaju djetinjstva (koje izvještaj obuhvata) raseljavanje uslijed konflikta je jedini koji je u porastu sa 30,5 milijuna više prisilno raseljenih osoba danas nego što je to bilo 2000. godine, što predstavlja povećanje od 80 posto '', navode iz Save the Children. 

Singapur je na vrhu Indeksa kao država koja najbolje štiti i brine za svoju djecu, sa osam zapadnoeuropskih država i Južnom Korejom također među prvih deset. Centralnoafrička Republika najlošije je pozicionirana, uz Niger i Čad.


Kopirati
Drag cursor here to close