Treća životna dob

Hercegovina: Starački domovi puni - Cijene rastu, nedostaje mjesta

''Inflacija je svakako utjecala na cijene u našem Domu. Od 1. ožujka ove godine digli smo cijene usluga za korisnike, ali smo povećali i plaće zaposlenicima. Povećanje iznosi oko 16 posto'', rečeno je za Bljesak.info.
Lifestyle / Obitelj | 12. 05. 2023. u 12:09 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako s inflacijom rastu cijene u svim segmentima životima, za one treće dobi to pitanje je posebno osjetljivo. S malim mirovinama, tko može plaćati domove za stare?!

U većini slučajeva obitelj, jer kako ističu naši sugovornici – starački domovi su puni unatoč rastu cijene usluga.

Jure Bašić, ravnatelj Doma za stare i nemoćne ''Miran San'' koji ima svoje jedinice u Mostaru, Posušju i Sarajevu – kaže da su nedavno izvršili korekciju cijena.

''Inflacija je svakako utjecala na cijene u našem Domu. Od 1. ožujka ove godine digli smo cijene usluga za korisnike, ali smo povećali i plaće zaposlenicima. Povećanje iznosi oko 16 posto, zavisno od kategorije korisnika. Za pokretne je bila cijena mjesečnog boravka 800 KM, a sada je 950, dok je za nepokretne cijena usluga podignuta s 950 na 1100 KM'', istaknuo je Bašić za Bljesak.info.

Domovi popunjeni

Unatoč tome Dom je 100 posto popunjen.

''Puni smo. Da kojim slučajem imamo još nekih 50 kreveta i to bi bilo popunjeno. U Mostaru imamo 35 kreveta, a ukupno sve tri jedinice Dom ''Miran san'' broji oko 150 kreveta'', dodao je ravnatelj Doma za stare i nemoćne ''Miran San''.

S druge strane cijena smještaja u Centru za stare i iznemogle osobe Mostar nije se mijenjala od 2011. godine kada je Odlukom Gradskog vijeća usvojena sadašnja cijena usluga Centra.
Zavisno da li se radi o pokretnom ili nepokretnom korisniku, cijena se kreće od 630 KM za pokretne i 770 KM za nepokretne osobe. Također, kod pokretnih korisnika postoji mogućnost biranja višekrevetne i jednokrevetne sobe, i u skladu s tim cijena za višekrevetnu sobu iznosi 630, dok se za jednokrevetnu plaća 720 KM.

Pored propisanih usluga ovaj Centar pruža i dodatne konsultativne usluge specijaliste neuropsihijatra i kardiologa-interniste koje se dodatno ne naplaćuju.

''Kod nas je cijena usluga staračkih domova u okviru prihvatljivih granica gdje osobe treće životne dobi većinom mogu pokriti iz svojih redovnih prihoda ukoliko ostvaruju mirovinu i pravo na invalidninu, eventualno ako posjeduju i neku nekretninu koju mogu staviti u najam. Za one osobe koje nisu u stanju pokriti troškove smještaja u dom i nemaju srodnike koji su prema Obiteljskom zakonu dužni da se staraju o njima, brigu preuzimaju organi starateljstva i osiguravaju smještaj a razliku troškova smještaja pokriva nadležno ministarstvo socijalne zaštite'', kazali su za Bljesak.info iz Centra za stare i iznemogle osobe Mostar.

Zahtjev za korekciju cijena upućen Gradu

Pojašnjavaju i da su zbog inflacije i kontinuiranog rasta troškova poslovanja podnijeli zahtjev nadležnom ministarstvu za odobravanje korekcija cijena za cca 17%.

''Ukoliko zahtjev bude odobren, korekcija cijena bit će predložena našem osnivaču Gradskom vijeću Grada Mostara, koji će odlučiti o eventualnom povećanju cijena usluga ili eventualnom pokrivanju dodatnog troška uzrokovanog poskupljenjima iz gradske kase'', napominju iz ovog Centra koji skrbi o osobama treće životne dobi.

Za Bljesak.info su pojasnili i da su zbog naglog skoka cijena dobavljači bili primorani raskidati ugovore za nabavku hrane, jer nisu mogli ispoštovati potpisane ugovore o isporuci, a poskupjeli su i energenti za grijanje za cca 30 % i zato je, ističu, inflacija pogodila staračke domove značajnije od drugih sektora.

Korisnici iz Dalmacije

Još jedan dom koji skrbi o starim i iznemoglim u Hercegovini je i Dom Vita u Grudama. Ovaj Dom navodi da su im kapaciteti uvijek popunjeni i da imaju liste čekanja, a govoreći o cijenama usluga – kažu da su cijene digli oko 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

''U proteklom periodu došlo je do korekcije cijene usluge, a sve u skladu s kretanjem cijena hrane i energenata na tržištu. Na formiranje cijene usluge utječe kvaliteta svih aspekata ponude, te nije usporedivo s domovima koji se nude u bližoj okolici. Zbog drugačijeg pristupa koji nudimo klijentima ove ustanove, potražnja prelazi granice BiH te veliki broj klijenata dolazi iz Dalmacije i šireg dijela regije'', rekli su iz Doma Vita.

Treća životna dob ima svoju cijenu, a pitanje je tko je može priuštiti?!

Kopirati
Drag cursor here to close