Dječji tjedan

Mostar: Djeca poslala važne poruke odraslima

I djeca imaju svoja prava, a odrasli su ti koji trebaju brinuti za njih
Lifestyle / Obitelj | 07. 10. 2022. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imam pravo birati prijatelje'', ''Imam pravo na ljubav i vjeru'', ''Imam pravo na zdravu hranu'', ''Trebam brinuti o životinjama'', ''Imam pravo na mamu i tatu'', ''Imam pravo na sigurnost'', samo su neke od poruka koje su djeca danas poslala odraslima.

Poruke su poslane povodom obilježavanja Dječjeg tjedna koji se tradicionalno obilježava početkom listopada, a ima za cilj isticanje važnosti dječjih prava zajamčenih Konvencijom o pravima djeteta.

''To su poruke djece odraslima da se skrene pažnja da su oni veliki dio našeg društva, iako su odraslima stalno puna usta djece u praksi se slabo vidi. Napisali smo osnovna dječja prava koja svako dijete mora imati. Osim prava napisali smo i neke male želje koje su ubiti velike. Želimo skrenuti pažnju i na djecu u prometu, ovih dana smo svi svjedoci nekih tužnih događanja na koja ne mogu utjecati djeca, ali odrasli mogu'', kazala je za Bljesak.info jedna od teta iz vrtića Radobolja, koji su šetnjom plesom i slanjem poruka obilježili ovaj tjedan.

Svake godine, organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava, radi boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

U sklopu Dječjeg tjedna, u srijedu, 5. 10., HO ''Altruist'' je za predstavnike lokalnih institucija i društveno odgovornih kompanija organizirao predstavljanje Dječje kampanje koju su realizirali uz potporu partnera Save the Children i angažman Agencije Zid. Kampanja nosi naziv ''Želimo užinu za svaku družinu'', a provode je djeca iz Dnevnog centra.

  Altruist

Također, u cilju podizanja svijesti o nasilju nad djecom i iskorištavanja djece na internetu, Ministarstvo rada, zdravstva i socijalne zaštite HNŽ je, u suradnji s udruženjem ''Novi put'', povodom obilježavanja ''Dječjeg tjedna'', realiziralo kampanju pod nazivom ''Razmisli pa klikni''.

Ministarstvo rada, zdravstva i socijalne zaštite HNK i udruženje ''Novi put'' iz Mostara su u periodu od trećeg do sedmog 2022. godine realizirali edukativno-preventivne aktivnosti za učenike i učenice osnovnih škola na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Cilj kampanje „Razmisli pa klikni“ jeste podizanje svijesti učenika i učenica o svim oblicima nasilja nad djecom, posebice putem društvenih mreža, kako bi se mogli adekvatno zaštiti od bilo kojeg nasilja i iskorištavanja na internetu.

''Internet je odličan izvor informacija i zabave kako za djecu tako i za odrasle. Na žalost, prema godišnjem izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, nasilje nad djecom primjenom informacijskih i komunikacijskih tehnologija je sve prisutnije u Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju Novog puta.

  S predavanja 

Važno je dodatno usmjeriti pozornost društva na potrebe djece i njihov položaj u društvu, podsjetiti nositelje vlasti i donositelje odluka da im pri donošenju odluka koje se odnose na život djece od prioritetne važnosti treba biti upravo najbolji interes djeteta.

Najbolji interes djeteta, nediskriminacija, zaštita opstanka, sigurnosti i razvoja djeteta te pravo na sudjelovanje i izražavanje mišljenja – četiri su temeljna načela Konvencije o pravima djeteta.

Nijedno dijete ne smije biti zaboravljeno, isključeno, diskriminirano u ostvarivanju dječjih prava. Taj imperativ odnosi se i na ostvarivanje prava djece u digitalnom okruženju u koje smo uronjeni i koje je temeljito izmijenilo djetinjstvo novih naraštaja djece – digitalnih urođenika. To od svih odraslih zahtijeva trajno učenje kako bismo ih mogli uspješnije pratiti i podržavati. 

Dječje sudjelovanje ili pravo na participaciju, treba se ostvarivati kroz sva prava djeteta kao načelo. Digitalni uređaji mogu proširiti i nadograditi mogućnosti za dječju participaciju, ali ne smiju postati zamjena za aktivnosti sudjelovanja uživo u neposrednom stvarnom kontaktu s odraslima i drugom djecom.

Za sve odrasle Dječji tjedan treba biti podsjetnik da su dužni pokazati i potvrditi djeci da su uvijek tu za njih i da u cijelosti preuzimaju svoje odgovornosti – i za njihovu sigurnost, i za njihovo samoostvarenje u svim područjima života – te da su dužni poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se djeca osjećala sigurnom, slobodnom i sretnom.

Svoj djeci čestitamo Dječji tjedan!

Kopirati
Drag cursor here to close