Petit Fil

Hercegovka na Milanskom tjednu mode - Ovo je ostvarenje snova

Matejina prezentacija će se održati tijekom MFW i to krajem drugog mjeseca, na datum 25. veljače 2024. godine. Tada će predstaviti 10 kreacija kao i svoj brand Petit Fil i sve ono što stoji iza njega.
Lifestyle / Moda | 15. 01. 2024. u 11:33 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Drago mi je da sam upravo ja, u sklopu projekta Emerging Talents Milan, dobila priliku predstaviti svoju kolekciju u veljači za vrijeme Tjedna mode u Milanu. Prezentacija mojih kreacija će se održati u prekrasnoj Palazzo Bocconi'', kaže mlada dizajnerica iz Hercegovine Mateja Filipović.

Odmah na početku napominje da su pripreme u punom jeku, te da uvijek nešto novo pokušava nadodati u u cijelu priču.

''Neka čudna energija me vodi, neka pozitiva'', priča Mateja za Bljesak.info.

Emerging Talents Milan

Na upit kako je dospjela do ovog prestižnog Tjedna mode, dizajnerica posebice ističe jednu osobu.

''Zahvaljujem se svom sunarodnjaku Josipu Grabovcu koji je prepoznao moj rad te me pozvao da prezentiram svoj brand u prijestolnici mode. Grabovac je inače modni novinar, konzultant i glavni skaut za mlade talente za cijeli Balkan, SAD i Indiju, a već pet godina radi za Emerging Talents u Milanu kao casting direktor i desna ruka glavnog direktora''.

Emerging Talents Milan je međunarodna platforma za talentirane dizajnere iz cijeloga svijeta, koja daje priliku da predstavite svoj brand u svijetu mode, te da izlažete svoje kreacije tijekom Tjedna mode u Milanu.

Matejina prezentacija će se održati tijekom MFW i to krajem drugog mjeseca, na datum 25. veljače 2024. godine. Tada će predstaviti 10 kreacija, kao i svoj brand Petit Fil, te sve ono što stoji iza njega. 

Svaki proizvod rađen s ljubavlju

''Mogu samo reći da je ovo zaista ostvarenje snova, da sam upravo ja iz naših malih krajeva izabrana da predstavljam svoju kolekciju u prijestolnici mode. Zaista, upornost i vjera u sebe nešto je najbitnije u poslu, ali je jako bitno da volite to što radite, jer tada je svaki proizvod rađen s ljubavlju'', ističe dizajnerica.

Ako se vratimo unatrag, onda ćemo saznati i da se Mateja u šivanju našla sasvim slučajno, da je oduvijek voljela modu i spajanje nespojivih komada, uživala je u osmišljavanju stajlinga - a nije zanemariva ni uloga njezine bake, koja se također bavila šivanjem.

Foto: Privatni album / Petit Fil na plaži

''Na tečaj šivanja sam krenula na nagovor svoje rođakinje i moram priznati da u početku nisam uživala u šivanju, najviše sam uživala u osmišljavanju kreacija koje bih sebi šivala i to me najviše držalo u svemu tome. Kada sam vidjela da zaista mogu napraviti ono što zamislim i skiciram, zavoljela sam čitav proces. Danas me šivanje opušta. Mogu reći da sam završila sve stupnjeve tečaja koji su bili kod "Tečaj krojenja i šivanja Jadranka", od individualnih radionica gdje sam provodila sate i dane, jer sam tamo stvarala proizvode koje sam zamišljala u svojoj glavi. Sve one vizije koje sam imala u sebi postajale su stvarnost'', ispričala nam je o ljubavi prema šivanju.

Inženjerka prometa u modi

Kaže nam, da svi mi uzimamo zdravo za gotovo sve ono što kupujemo u trgovinama od odjeće, ali u ''stvarnosti netko je to izradio vlastitim rukama, posvetio svoje vrijeme tome.''

''Svi oni koji su ikad sjeli za mašinu znati će o čemu pričam, nije lako izraditi bilo koji proizvod vlastitim rukama, smatram da je to remek djelo. Smatram da niti jedna cijena za takve proizvode nije visoka pogotovo od malih obrtnika, rekla bih čudotvoraca, jer svi ti proizvodi su unikatni'', mišljenja je mlada dizajnerica.

Dodaje i da nije stala na tečaju šivanja, jer je htjela zaokružiti čitavu priču.

''Prošle godine sam završila talijansku školu mode Callegari, gdje sam usavršila svoje znanje i vještine. Na kraju se sve spojilo u jednu priču, jer jedino uz nadogradnju znanja i usavršavanje možemo ići prema naprijed.''

Mateja je inače po struci inženjerka prometa, a u šali kaže i da se smatra ''najmodernijom inženjerkom''. Kako se smjestilo 'inženjerstvo u modi', ili moda u inženjerstvu - dizajnerica objašnjava:

''Bit ću iskrena, kada sam upisivala fakultet nisam sigurno znala što točno želim od života kao i 90% osoba te dobi. Naš obrazovni sustav nije napravljen da bi nam dao neke smjernice te vas gurao u struke u kojima ste talentirani i nadareni.

Foto: Privatni album / Petit Fil

Završila sam Prometni fakultet, na što sam jako ponosna, te sam i radila u struci u telekomunikacijama. Nije da nisam voljela svoj posao jer ja uvijek maksimalno dajem svoj doprinos gdje god dođem, ali mi je ovaj posao nakon posla ipak puno draži. Tu sam ja 100% svoja, tu ne postoji nešto što ne znam, sve dolazi prirodno od ideja, kreacija, posla putem Instagrama i jako sam sretna zbog toga što mogu raditi ono što volim te od toga živjeti''.

Puni ormari odjeće

U razgovoru s Matejom smo se osvrnuli na modu danas generalno, što misli o trendovima, da li joj se sviđaju i zašto nam se 'stvari nameću'.

Ona kaže da su fast fashion brandovi uzeli previše maha, i svaki tjedan izbacuju nove kolekcije, što po njezinom mišljenju nije normalno. Napominje i da je tekstilna industrija drugi najveći zagađivač na svijetu.

Foto: Privatni album / Ljetna haljinica od branda Petit Fil

''Kako moja baka kaže: 'Mi nismo imali što obući, a danas se krče ormari od odjeće'. Kako sve ide prema naprijed tako i tekstilna industrija ukorak s time. Smatram da nam je previše stvari nametnuto i da je dosta osoba upravo pobornik svega toga što nam se nameće. Nema ništa ljepše od osobnoga stila, svima nama je potrebno da kupimo nešto (i ja kupujem odjeću, nisam sigurno sve sama sebi sašila), ali isto tako to što kupujemo bi trebali biti neki basic komadi koji su nosivi više sezona, nešto što možemo iskombinirati uz više kombinacija. Kako je rekla Coco Chanel: 'Mala crna haljina je nešto što svi trebamo imati u ormaru'. Pa tako i obične hlače, veste, klasične sakoe, to je nešto što nikada neće izići iz mode.''

Stil ili imaš ili nemaš

U skladu s tim mlada dizajnerica je, kaže, zadnjih godina ''vršila operaciju'' po ormarima mame, bake i teta, te je sve ono što su one nosile prije 30 godina uzela sebi.

''Znaju mi reći da je sve bapsko na meni, ali evo ove godine će biti kako prognoziraju Eclectic Grandpa trend, pa napokon sam došla na svoje'', rekla je Mateja za Bljesak.info.

Na upit koju osobu bi voljela vidjeti u svojim kreacijama i odjenuti je, Mateja bez premišljanja ima samo jedan odgovor.

''Severina je osoba koja je uvijek bila ispred svoga vremena, ona pomiče granice na našoj sceni, i najbolji je primjer žene koja može iznijeti svaku kreaciju koju jedan stilist ili dizajner zamisli. Ona zaista može igrati sve uloge'', pojašnjava i za kraj zaključuje:

''Stil se ne može kupiti. Stil ili imaš ili nemaš, neke stvari ipak treba znati nositi''.

Video: SREDINOM #12 | JOSIP GRABOVAC, MODNI BLOGER, SKAUT I NOVINAR
Kopirati
Drag cursor here to close