#FurFreeBosnia

Zatvorimo farme krzna u BiH: Održani prosvjedi u Sarajevu,Tuzli i Beogradu

Prosvjedi se održavaju jer će Zastupnički dom PSBiH na 56. sjednici, zakazanoj za 31. siječanj odlučiti hoće li se postojeća zabrana poštivati ili prekršiti svi principi zakonitosti te produžiti rok zabrane za dodatnih 10 godina.
Lifestyle / Životinje | 29. 01. 2018. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalni prosvjed i globalna podrška pod nazivom "Zatvorimo farme krzna u BiH" održao se protekle nedjelje u Sarajevu na Trgu Bosne i Hercegovine, u Tuzli pred Mercator Centrom i u Beogradu pred Veleposlanstvom Bosne i Hercegovine.

Danas će biti organiziran prosvjed u Zagrebu pred Veleposlanstvom BiH, a istovremeno se cijeli svijet pridružio pružanjem globalne virtualne podrške putem socijalnih mreža sa porukama "BiH, zatvori svoje farme krzna", "BiH, spasi postojeći zakon" i #FurFreeBosnia.

Foto: Koalicija bez krzna BiH / PETA Njemačka podrška zabrani u BiH
Foto: Koalicija bez krzna BiH / Prosvjed u Sarajevu na Trgu Bosne i Hercegovine
Foto: Koalicija bez krzna BiH / Prosvjed u Sarajevu na Trgu Bosne i Hercegovine

Prosvjedi se održavaju jer će Zastupnički dom PSBiH na 56. sjednici, zakazanoj za 31. siječanj odlučiti hoće li se postojeća zabrana poštivati ili prekršiti svi principi zakonitosti te produžiti rok zabrane za dodatnih 10 godina. Naime, zabrana uzgoja krznašica u BiH već je stupila na snagu 1. siječnja ove godine.

Na prosvjedu u Sarajevu se 28. siječnja s početkom u 13 sati, ispred Trga Bosne i Hercegovine, okupilo se mnoštvo građana, dajući podršku Koaliciji bez krzna BiH koja je povodom prosvjeda pozvala sve one predstavnike vlasti, koji do sada nisu, da ipak odluče poštovati zakon i odbace Izvještaj zajedničke komisije oba doma parlamenta, kojim se produžava rok zabrane do 2028. godine.

Hrvatski rapper i aktivist za prava životinja IFEEL izveo je pjevački performans, koji su slijedili svi prisutni.

Predlagaču izmjena i dopuna Zakona - Predragu Kožulu, obratila se "Činči" pismom u ime svih činčila, a zatim se pročitalo pismo odbjegle kune. Pisma će biti predana Predragu Kožulu uoči zakazane sjednice.

U isto vrijeme okupili su se aktivisti Koalicije u Tuzli, ispred Mercator Centra, pružajući podršku prosvjedu u Sarajevu. Među aktivistima je i Lejla Al-Kaduri, magistrica modnog dizajna, koja je cijelu svoju karijeru posvetila humanom dizajnu, odnosno praktičnoj borbi protiv korištenja životinjskog krzna u svijetu mode.

U Beogradu se se istovremeno okupili prijatelji Koalicije bez krzna BiH - aktivisti udruženja "Sloboda za životinje" ispred veleposlanstva Bosne i Hercegovine, pružajući podršku zabranu i životinjama.

Foto: Koalicija bez krzna BiH / Beograd, prosvjed ispred Veleposlanstva BiH

Aktivisti udruge "Prijatelji životinja" će se u ponedjeljak u Zagrebu okupiti ispred veleposlanstva i predati dopis BiH veleposlanici sa apelom na Parlamentarnu skupštinu BiH da odbaci sporni prijedlog zakona.

Dok regija prosvjeduje, aktivisti širom svijeta pružaju virtualnu podršku kroz hashtag #FurFreeBosnia.

Produženje roka zabrane uzgoja krznašica u BiH građanima ove zemlje donosi dolazak velikog broja farmi kuna iz Poljske, te samim tim i enormno zagađenje zraka, vode, uništenja lokalne poljoprivrede zbog učestalog bijega kuna, pad vrijednosti nekretnina i gubitak turističkog potencijala, a da pri tome neće niti jednog Bosanca i Hercegovca zaposliti.

Aktivisti iz BiH i čitavog svijeta nadaju se da će Zastupnički dom PSBiH donijeti pravu odluku te podržati zabranu koja je već na snazi, bez odobrenja odgode do 2028.

Kopirati
Drag cursor here to close