Velike kazne

Talijanima prekipjelo - pomoću DNK psećeg izmeta lovit će neodgovorne vlasnike

Vlasnici koji odbiju profiliranje DNK svojih ljubimaca bit će kažnjeni s 292 do 1048 eura.
Lifestyle / Životinje | 19. 01. 2024. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Talijanima prekipjelo - pomoću DNK psećeg izmeta lovit će neodgovorne vlasnike

Talijanskoj pokrajini Bolzano prekipjelo je zbog neodgovornih vlasnika pasa koji ne kupe izmet iza svojih kućnih ljubimaca te će pomoću DNK analize psećih kakica tragati za njihovim vlasnicima kako bi ih novčano kaznili i na taj način riješili problem pošasti na ulicama i parkovima.

Nakon što se pokrene baza podataka o DNK kućnih ljubimaca, čistači ulica i zdravstveni djelatnici u Bolzanu će prikupljati pseće izmete koje vlasnici pasa ne pokupe te ih genetski analizirati i pronaći njihove neodgovorne vlasnike koje čeka novčana kazna od 50 do 500 eura.

Vlasnici koji odbiju profiliranje DNK svojih ljubimaca bit će kažnjeni s 292 do 1048 eura.

Pokrajinske vlasti koje pokrivaju grad Bolzano i okolne gradove i mjesta u slikovitim Dolomitima odlučile su prikupiti DNK bazu podataka za oko 40.000 pasa u tom području, rekao je šef veterinarske službe Paolo Zambotto, prijenosi Hina.

Do sada je registrirano oko 10.000 pasa. Zambotto potvrđuje da svake godine primi na stotine prigovora zbog neodržavanja javnih površina koje su najčešće onečišćene psećim izmetom.

Obavezna DNK registracija se uvodi krajem ožujka. Vlasnici pasa će morati dovesti svoje ljubimce u veterinarsku polikliniku ili u općinska skloništa za pse na krvne pretrage koje će platiti između 60 i 100 eura.

Bolzano, planinska pokrajina u blizini Austrije s većinski njemačkim stanovništvom, ima široku autonomiju u donošenju vlastitih zakona i pravila. Zambotto kaže da su i drugi talijanski gradovi s njima u kontaktu i zainteresirani da preslikaju njihov zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close