Opstanak

“Novi val” namjerava reintroducirati bjeloglavog supa u Hercegovini

Bjeloglavi sup jedna je od najvećih ptica koje lete. Za opstanak na području Hercegovine, aktivisti “Novog vala” bili su napravili hranilište na platou Podveležja. Nažalost, ni to nije pomoglo da posljednji sup preživi
Lifestyle / Životinje | 27. 08. 2023. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji preostali bjeloglavi sup u Bosni i Hercegovini Luka uginuo je u Eko centru Blagaj, prije skoro tri godine. Riječ je o lešinaru koji je prethodno iz Olova bio prebačen u kavez za supove u Blagaju i o kojem su dotad brinuli članovi Omladinskog kluba “Novi val”.

Njima su pripale najveće zasluge za potpuni oporavak lešinara koji je 5. rujna 2020. bio pušten u prirodu, ali se i nakon kraćeg “izleta” vratio u Blagaj. U “Novom valu” vjeruju da bi uskoro moglo doći do reintrodukcije bjeloglavih supova, ali za taj poduhvat potrebna im je pomoć i podrška institucija.

“Devedesetih godina, svi znamo da je bilo veliko trovanje. Mi smo imali 14 aktivnih gnijezda sa oko 25 do 30 parova koji su se nalazili na ovom području. Većinom su se nalazili iza vrela Bune i kanjona. Godine 2007. Novi val pokreće proces reintrodukcije. Vrlo kompliciran projekat iza kojeg moraju stajati država i Vlada. Prije tri do četiri godine imali smo dva trovanja u godini dana. Onda smo odlučili da moramo zaustaviti priču vezanu za reintrodukciju iz kaveza. Imamo nove planove. Projekat reintrodukcije u Bosni i Hercegovini se sigurno neće zaustaviti. Mi tražimo donatore i sponzore da nastavimo sa novom fazom. Novi val u ovom trenutku nema mogućnost da financira tako kompleksan projekat”, izjavio je za Anadolu predsjednik “Novog vala” Adnan Đuliman.

Bjeloglavi sup jedna je od najvećih ptica koje lete. Za opstanak na području Hercegovine, aktivisti “Novog vala” bili su napravili hranilište na platou Podveležja. Nažalost, ni to nije pomoglo da posljednji sup preživi.

Kopirati
Drag cursor here to close