Usjev krumpira

Nametnik neobične boje i oblika pronađen u hercegovačkom polju

Najčešće se nalazi u vrtovima i (organskim) poljima krumpira.
Lifestyle / Životinje | 14. 07. 2020. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Grude.com / Nametnik u polju krumpira

Gruđanin je tijekom rada u polju krumpira, naišao na nametnika neobične boje i oblika.

''Krumpir je dobro rodio, ali ovakvog crva nisam vidio u svojih 60 godina života, a u krumpirima sam od pete godine. Uzeo sam travku i čvrsto je stisnuo. Ovakvi nametnici su mi uvijek bili zanimljivi i volim ovo zabilježili, ali ovako nešto vrijedi podijeliti s ljudima'', rekao je poljoprivrednik za Grude.com.

Iako je grudski mediji nametnika naziva Pokemonom, riječ je o ličinki moljca stručnog naziva Acherontia atropos, ili u izravnom prijevodu, moljac sokolaste mrtvačke glave.

Video: Nametnik u hercegovačkom krumpiru

Gusjenice su, prema pisanju stručnog portala, vrlo velike, a u dobroj imigracijskoj godini može se vidjeti na poljima krumpira, koja puže pod zemljom, od kolovoza do listopada.

Odrasli puštaju škripu kada su alarmirani, izbačeni zrakom kroz svoj proboscis (jezik), koji ima strukturu koja vibrira poput trske puhačkog instrumenta. Vrsta je noćna, vidi se obično u svijetlim zamkama, a ponekad i u košnicama u potrazi za medom.

Pripada obitelji jastreb-moljac (Sphingidae), a ima raspon krila od 80 do 120 milimetra. Moljac je, navodi stručni portal, uobičajen na području južne Europe.

Najčešće se nalazi u vrtovima i (organskim) poljima krumpira. Listovi biljke krumpira sadrže kalistegine, skupinu polihidroksi alkaloida, koji su toksični. Ličinka A. atropus koja se hrani krumpirovim lišćem nakuplja ove alkaloide.

Kopirati
Drag cursor here to close