Pustinske životinje

Kako su pametne: Pet načina na koje se mačke bore protiv vrućina

Mačke su nevjerojatno pametne kada je riječ o načinima na koje se rashlađuju.
Lifestyle / Životinje | 27. 07. 2023. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mačke su porijeklom pustinjske životinje, pa je i to razlog zbog kojeg jako vole toplinu. Ljetne vrućine podnose nešto bolje od pasa, no ipak ne toliko dobro da mogu biti izložene i najvećim temperaturama.

Upravo je vjerovanje da ljetne vrućine mačkama ne predstavljaju problem jedna od zabluda koja prati ove životinje. Iako vrućine mogu tolerirati malo bolje od pasa – naposljetku, poznate su po tome što traže sunčana mjesta kako bi se sunčale – istina je da mačke također mogu doživjeti pregrijavanje (hipertermiju) i toplinski udar.

Zdravstveni problemi povezani s vrućinom nisu toliko uobičajeni kod mačaka, moguće i zbog toga što ne idu u šetnje sa svojim vlasnicima i puno su manje u automobilima od pasa. Mačke su također nevjerojatno pametne kada je riječ o načinima na koje se rashlađuju. Kako bi to uspješno napravile, mačke...

1. štede svoju energiju

Možda ćete primijetiti da vaša mačka stalno nestaje skrivajući se negdje, duže drijema ili je manje aktivna tijekom vrlo vrućeg vremena. To je zato što mačke, za razliku od pasa, znaju da mirovanje, odnosno čuvanje energije tijekom vrućine pomaže u održavanju niske temperature tijela kako se ne bi pregrijale. Mačke će spavati tijekom toplijih dijelova dana, najvjerojatnije na nekom hladnijem mjestu izvan izravne sunčeve svjetlosti, a aktivnosti ostaviti za dio dana kada je manje vruće ili za večernje sate.

2. traže hladnije površine

Postoji razlog zbog kojeg ćete macu naći kako se odmara na podnim pločicama u kupaonici ili kuhinji ili na betonskom podu u podrumu. Mačke razumiju da će hladniji pod odvoditi toplinu od njihova tijela. Također će tražiti zasjenjena mjesta, primjerice ispod kreveta ili ormara, gdje se mogu držati podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Stoga svojoj ljubimici osigurajte pristup dijelovima doma s podovima od pločica ili sobama u koje ne dopire puno sunca.

3. više se čiste

Mačke se ne mogu znojiti poput ljudi, pa se više čiste kako bi se rashladile. Čisteći se tijekom vrućine, mačja slina isparava s njihova krzna, hladeći ih baš kao što isparavajući znoj hladi ljude.

4. piju više vode

Mačke ožedne kad im je vruće, baš kao i ljudi i psi. Neka vaša maca uvijek ima pristup svježoj, čistoj i hladnoj vodi. Možete dodati i nekoliko kockica leda kako bi voda za mace ostala hladna.

5. imaju koristi od svog krzna

Pogrešno je mišljenje da mačkama njihovo krzno otežava podnošenje vrućina – baš suprotno. Krzno ima izolacijska svojstva koja pomažu u regulaciji tjelesne temperature. Svoju ljubimicu možete često četkati kako biste uklonili prekomjernu poddlaku.

Savjet plus: Kako bi vašoj mački bilo ugodno tijekom dana dok vas nema kod kuće, klimatizacijski uređaj možete postaviti na štednu temperaturu kada ujutro odlazite na posao. Ne zaboravite navući zastore i spustiti rolete kako biste smanjili ulazak vrućine u dom kroz prozore, balkonska vrata i druge staklene površine.

Kopirati
Drag cursor here to close