Sanela Klarić

Zakon o pčelarstvu predan u parlamentarnu proceduru

Delegatkinja Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Sanela Klarić predala je danas u parlamentarnu proceduru Zakon o pčelarstvu.
Lifestyle / Životinje | 04. 12. 2023. u 22:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegatkinja Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Sanela Klarić predala je danas u parlamentarnu proceduru Zakon o pčelarstvu.

Potreba za izradom tog zakona ukazala se zbog manjkavosti postojeće legislative o uređenju pčelarstva.

Klarić napominje da je važnost zakona u tome što precizno definira pčelarstvo, obuhvaćajući aspekte poput držanja, uzgoja, proizvodnje, prometa pčela i pčelinjih proizvoda.

''Zakon stavlja naglasak na zaštitu autohtone rase, sive pčele, što pridonosi očuvanju bioloških karakteristika te vrste, i zakonsku obavezu uzgajanja i prometovanja samo s ovom vrstom pčele. Zatim, postavljaju se jasni uslovi za obavljanje pčelarske djelatnosti, uključujući potrebu za obukom i mentorstvom od strane registrovanih pčelara i  udruženja što direktno utiče na  razvoj ove djelatnosti. Također, određuju se uslovi za postavljanje pčelinjaka, kako stacionarnih tako i selećih, čime se štite interesi okoline i drugih pčelara.  Zakon propisuje i obaveznu registraciju pčelara i pčelinjaka u registar, što olakšava praćenje i upravljanje pčelarskom djelatnošću te posljedično utiče na razvoj pčelarstva. A tu je i niz drugih ne manje važnih odredbi'' kazala je, priopćeno je iz Naše stranke.

Klarić ističe kako uređenje te oblasti ne doprinosi samo zaštiti pčelara i pčela, nego i cjelokupnog okoliša.

''Pčele su ključni oprašivači biljaka, omogućuju im proizvodnju sjemenki i plodova, što čini više od jedne trećine hrane u svijetu koju konzumiramo. Više od 85 posto biljaka ovisi o pčelama zbog oprašivanja, dok mnoge vrste ptica i sisavaca ovise o plodovima biljaka koje su oprašene pomoću pčela'', dodala je.

Tekst zakona, pored Klarić, radili su priznati stručnjaci iz oblasti pčelarstva, pčelari iz BiH i Slovenije, profesori s Poljoprivrednog i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, pravnici, ekonomisti i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close