Omladinski klub Novi val

Istraživanje riblje populacije u rijeci Buni pokazat će pravo stanje mekousne pastrmke

Provedeno istraživanje ribljih populacija u rijeci Buni sa posebnim naglaskom na mekousnu pastrmku
Lifestyle / Životinje | 07. 07. 2023. u 21:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Omladinski klub Novi val Blagaj, u suradnji sa partnerima, sprovela je lokalnu inicijativu za istraživanje populacija ribljih vrsta u rijeci Buni.

Jedan od važnih naglasaka istraživanja rijeke Bune bilo je popisivanje ribljih vrsta. Ovo istraživanje ima za cilj prikupiti podatke o ribama koje naseljavaju rijeku Bunu.

Prof.dr Sanel Riđanović i mr.sci Emina Lulić, vodeći istraživači u ovom području, bili su odgovorni za provedbu terenskog istraživanja. Njihov stručni pristup i znanje omogućili su detaljnu analizu populacija riba, uključujući proučavanje brojnosti, distribucije i ekoloških zahtjeva različitih ribljih vrsta u rijeci Buni, navode iz Omladinskog kluba Novi val Blagaj.

Video:  Invertarizacija populacija ihtio faune u rijeci Buni 

Podrška udruženja "Usr Neretva 1933" imala je ključnu ulogu u praćenju istraživanja i pružanju neophodnih resursa na terenu.

Omladinski klub Novi val, uz pomoć stručnjaka  radio je istraživački dio projekta. Njihov cilj bio je promoviranje očuvanja i zaštite rijeka te podizanje svijesti lokalne zajednice o važnosti očuvanja ribljih vrsta i slatkovodnih ekosistema, posebno s naglaskom na mekousnu pastrmku koja je kritično ugrožena i koja se nalazi na IUCN listi, kao i daljnje zagovaranje za zaštitu rijeke Bune.

Nadzor nad istraživanjem provodili su kantonalni i federalni inspektori. Njihova uloga bila je osigurati poštivanje zakona i propisa tijekom istraživanja.

Projekt koji implementira Novi val Blagaj dio višegodišnje inicijative Zajedno za rijeke koja aktivno radi na zaštiti rijeka Jugoistočne Europe. Kampanju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy (TNC), jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Zajedničkim radom žele se istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva naše regije, čija važnost nadilazi granice pojedinih država. Njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojne prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

www.unitedforrivers.org #ZajednoZaRijeke #BalkanRivers #rijekebalkana

Kopirati
Drag cursor here to close