Prijeti im godina dana zatvora?

VIDEO | Hrvatska policija istražuje slučaj maltretiranja kornjače

Policiji je prvo nužno utvrditi mjesto i vrijeme nastanka snimke za koju je za sada objavljeno samo da je iz Dalmacije, ali mikrolokacija nije vidljiva.
Lifestyle / Životinje | 04. 08. 2023. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon objave video snimka na kojem muškarci u plićaku maltretiraju kornjaču, odmah je bilo jasno da se radi o ponašanju koje treba primjereno kazniti. Upitali smo stoga splitsku policiju jesu li pokušali utvrditi o kojim osobama se radi.

"Nismo zaprimili dojavu građana vezano uz ovaj događaj, već smo za njega saznali nakon javno objavljene snimke. Provest ćemo postupak utvrđivanja svih činjenica i okolnosti snimljenog događaja i o svemu utvrđenom izvijestit ćemo državno odvjetništvo", naveli su u odogovoru iz Služba za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske za Slobodnu Dalmaciju

Kaznenim zakonom je u članku 205. normirano da tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama ostvaruje obilježje kaznenog djela ubijanje ili mučenje životinja. Zapriječena kazna je do jedne godine zatvora.

Policiji je prvo nužno utvrditi mjesto i vrijeme nastanka snimke za koju je za sada objavljeno samo da je iz Dalmacije, ali mikrolokacija nije vidljiva. Kada utvrde gdje i kada je snimka nastala, onda će poduzeti daljnje korake ne bi li utvrditi identitet osoba na njoj.

Uznemirujući snimak je objavio HRT, nakon što se u akvatoriju Čiova dogodilo nekoliko napada kornjače na kupače, koji su također snimljeni. Kako kornjače nisu životinje koje napadaju druga bića, pojedinci su upravo u snimci na kojoj je kupači zlostavljaju pronašli objašnjenje neuobičajeno agresivnog ponašanja.

Muškarci na njoj diraju kornjaču, prevrću je, odvlače u plićak te je vuku za oklop i peraje. Okupljene osobe se smiju i podvikuju.

Kopirati
Drag cursor here to close