Smatrali je izumrlom

Sredozemna medvjedica snimljena u Jadranu

"Sredozemnu medvjedicu su vidjeli uživo, a onda su gledali na brodskoj kameri je li zabilježeno i tamo", dodali su.
Lifestyle / Životinje | 03. 08. 2023. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Parka prirode Lastovsko otočje javljaju da je u blizini Lastova viđena sredozemna medvjedica. Njihova je brodska kamera u vodi zabilježila nešto za što su pretpostavili da je spomenuta životinja, da bi kasnije dodali kako su je vidjeli i uživo.

"Jučer u PP Lastovsko otočje brodska kamera M/B Nocturno je zabilježila nešto za što oni pretpostavljaju da je bila sredozemna medvjedica. Je li tako, procijenite sami. Ovo nije prva dojava, zaprimili smo ih više posljednje dvije godine. Svakako budi nadu da se nekoć stalni stanovnik ovog područja vratio", napisali su iz PP Lastovo.

"Sredozemnu medvjedicu su vidjeli uživo, a onda su gledali na brodskoj kameri je li zabilježeno i tamo", dodali su.

Sredozemna je medvjedica inače jedna od najugroženijih vrsta sisavaca na svijetu. U povijesti je živjela duž cijele istočne obale Jadrana, a zapisi iz 17. i 18. stoljeća potvrđuju njezinu prisutnost, prenosi Index.hr

U 20. stoljeću populacija u Jadranu počinje naglo opadati. Istrijebljena je uglavnom zato što su je ribari smatrali štetočinom, a lovila se i zbog hrane, krzna ili kao trofej.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) i Crvena knjiga sisavaca Hrvatske označile su je kao regionalno izumrlu u Jadranskom moru. Posljednjih je godina ipak viđena nekoliko puta, zadnji put u studenom prošle godine kada se ukazala kod Dubrovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close