Smeđa ljepotica

Hrvati izabrali: Roška je miss koza 2022.

Roška je miss koza 2022. Bar kada je riječ o istarskim ljepoticama.
Lifestyle / Životinje | 19. 09. 2022. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Svetvinčenat u središnjoj Istri ovoga je vikenda bila u znaku sira, ovaca i koza. Održan je Festival sira, na kojem su uživali i izlagači i mnogobroji gosti. Izabran je najbolji sir, najbrži šišač ovaca i miss koza.

Roška je miss koza 2022. Bar kada je riječ o istarskim ljepoticama, piše HRT

Zaštitni znak Istre

Koza je zaštitni znak Istre, ali nema ih previše, ni njih ni ovaca. Razlog tomu je ubrzani tempo života, smatraju stariji.

"Svi rade, od pet, šest, sedam, osam, dođu doma kad god, radno vrijeme je nikakvo, ljudi nemaju vremena, a znate, životinja vrijeme treba, da je na vrijeme hranjena itd.", govori Karmen, Veli Ježenj.

A ubrzano se šišalo i to ručno, drugu istarsku ljepoticu, ovcu.

"Šišam uvijek ručno kući, tako da mi nije problem, malo je nezgodno zbog treme, ali, ide", kaže Smiljan Sudar, Kaštelir.

Za 6 minuta ošišao je ovcu. Vježba na svojemu stadu svakodnevno, na njih čak 200.

Ricci ponovno šampion 

Mirisao je Svetvinčenat i po siru. Najboljim je proglašen Ricci iz Loborike, šampion je već drugu godinu.

"Ricci je nastao prije nekoliko godina, odlučili smo mu dati ime po našemu prapradjedu, i to je očito bila dobitna kombinacija, obitelji oko stola, dobili smo Riccija", kaže Fuma Grubišić Travlja, Loborika.

Unatoč skupoći, domaće privlači kupce.

"Domaće volimo, na sreću možemo si malo priuštiti, ne previše, ali možemo malo. Kozji, jer ima specifičan okus, volimo pikantne sireve, jake sireve, pogotovo moje kćeri", kaže Zvjezdana, Rovinj.

A bilo je sireva na izbor. Zadovoljni i prodavači i kupci. Od ove godine sretniji će biti i uzgajivači domaćih ovaca i koza. Istarska županija za svako će im novo grlo dati novčani poticaj.

Video pogledajte OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close