I tu ima varanja

Guinness pokreće istragu oko titule najstarijeg psa na svijetu

Guinness je vlasnici potvrdio da će rekord vratiti Spikeu, ali sada traže i dodatne dokaze te drugo mišljenje veterinara.
Lifestyle / Životinje | 17. 01. 2024. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U listopadu prošle godine uginuo je pas Bobi, najstariji pas na svijetu, navodno u dobi od 31 godine. Ali ubrzo su stručnjaci počeli sumnjati u njegovu starost, a u prosincu je istraga WIRED-a otkrila da vladina agencija koja je trebala provjeriti Bobijevu dob zapravo nije imala dokaza da je na svijet došao 1992. godine.

Ranijih godina kada bi umro najstariji pas, rekord se vraćao na prethodnog nositelja titule ako je još bio živ. Tako se sada rekord trebao vratiti čivavi Spikeu, starom 23 godine.

Guinness je vlasnici potvrdio da će rekord vratiti Spikeu, ali sada traže i dodatne dokaze te drugo mišljenje veterinara.

Zubi nisu pokazatelj starosti

Jedan od načina za provjeru dobi psa su zubi, ali siroti Spike ih više nema. Za sada, Guinness je rekao da ne mogu potvrditi Spikeov rekord.

Veterinarima je iznimno teško procijeniti dob psa. Praćenje razvoja odraslih zubi pouzdan je način za procjenu starosti psa do godine dana, a poslije je malo teže.

Stariji psi mogu imati više nakupina zubnog kamenca, a to ovisi o prehrani. Stariji psi znaju imati zamućene oči, ali i to se može javiti već u dobi od 5 ili 10 godina. Neki posijede, neki ne, neki mršave u licu, neki ostaju bucmasti do kraja.

Ide revizija

Jedini način je da postoji evidencija od kada je bio štene u kombinaciji s mikročipom, ali i ti zapisi mogu biti krivotvoreni.

Guinnessova knjiga rekorda odlučila je revidirati svoj proces provjere dobi psa nakon Bobijeve smrti. Traže nove dokaze i ispituju ljude povezane s tvrdnjom o Bobijevom rekordu, saznaje WIRED.

Kopirati
Drag cursor here to close