Beč

Grad s poreznim olakšicama za školovane pse

Tijekom pandemije broj pasa u cijeloj Austriji je izuzetno porastao.
Lifestyle / Životinje | 29. 06. 2021. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao nagrada za uspješno obavljen "Trening za pse" − vlasnici pasa u Beču će biti oslobođeni poreza na svoje ljubimce.

Tijekom pandemije broj pasa u cijeloj Austriji je izuzetno porastao. Samo u Beču je registrirano za četvrtinu više pasa nego inače. Istovremeno, mogućnosti da se nova životinja prilagodi svakodnevnici su zbog zaključavanja bile ograničene, priopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Posebno je oslabila socijalizacija pasa, koji zbog manjka kontakta sa drugim životinjama postaju lako razdražljivi osobenjaci. Pored toga, psi nisu navikavani na dugo ostajanje u stanu ili vožnju u javnom prijevozu. Broj pasa iz inozemstva, često sumnjivog porijekla, se također povećao.

''Te životinje sa sobom nose određene traume i navike, kojih vlasnici nisu svjesni'', objašnjava Eva Persy, ombudsmen za zaštitu životinja u Beču.

Putem projekta Bečke gospodarske komore i Ureda ombudsmana za zaštitu životinja, bečki psi bi trebali biti prilagođeni na suživot u gradu, a vlasnici obučeni za pravilno ophođenje sa ljubimcima.

Svaki vlasnik, koji zajedno sa svojim ljubimcem tijekom srpnja ili kolovoza ove godine završi certificirani trening za pse, može tijekom narednih godinu dana pristupiti testiranju. Nakon uspješno položenog ispita, ljubimac postaje "testirani gradski pas", a vlasnik se oslobađa poreza za narednu godinu. U Beču se porez uplaćuje za sve pse, osim pasa vodiča. Iznos naknade ovisi o broju pasa u domaćinstvu ili preduzeću. Tako se za jednog psa plaćaju 72 eura, a za svakog idućeg 105 eura godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close