Čistač otrova

Zanemareni korijander: Smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže i kod reume te artritisa

Ima jaka dezinfekcijska, antiseptička, antifungalna i antioksidativna svojstva te je idealna biljka za uklanjanje poremećaja kože poput ekcema, suhoće i gljivičnih infekcija.
Lifestyle / Hrana | 31. 08. 2023. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korijander je snažan je čistač otrova i teških metala iz organizma jer poboljšava metabolizam potičući izlučivanje vode i toksina. Može se koristiti list, svjež i osušen, i sjeme.

Ima jaka dezinfekcijska, antiseptička, antifungalna i antioksidativna svojstva te je idealna biljka za uklanjanje poremećaja kože poput ekcema, suhoće i gljivičnih infekcija, piše Živim.hr

Pomoć probavi 

Neke od komponenti eteričnih ulja koja se nalaze u korijandru velika su pomoć pravilnoj probavi, pomažu smanjenju proljeva i pravilnom radu jetre, a učinkovito je sredstvo kod sprečavanja mučnine, povraćanja i problema sa želucem kao što su čir i gastritis. 

Istraživanja su pokazala da konzumiranje korijandra smanjuje krvni tlak osoba koje pate od hipertenzije, čime se smanjuje rizik za brojne kardiovaskularne probleme uključujući srčani i moždani udar.

Druge su studije potvrdile i da smanjuje razinu lošeg kolesterola, koji također može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a što je još važnije, pomaže podizanju razine zdravog kolesterola (HDL), koji djeluje kao preventivna linija obrane protiv brojnih opasnih zdravstvenih stanja.

Citronelol, sastavni dio eteričnih ulja u korijandru, izvrstan je antiseptik, liječi rane i čireve u ustima i osvježava dah. Korijandar se često koristi kao antiseptički sastojak prirodnih zubnih pasta.

Dobro i za pluća 

Stoga nije neobično da su ljudi prije izuma pasta za zube žvakali sjemenke korijandra kako bi smanjili loš zadah. Koristi se za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, učinkovito djeluje na smanjenje upale mokraćnih puteva, kod reume i artritisa, ublažava depresiju, poboljšava san, a zahvaljujući visokoj razini željeza pomoć je ljudima koji pate od anemije.

Poboljšava apetit, ublažava alergije, regulira šećer u krvi, a djeluje i kao afrodizijak. Kao bogat izvor kalcija korijandar ima veliku ulogu u zdravlju kostiju, a dodavanje samo male količine ove biljke u prehranu pomoći će kostima da ostanu zdrave i jake i smanjiti rizik od osteoporoze.

Za reguliranje visokog krvnog tlaka savjetuje se napitak od sjemenki korijandra. Prije spavanja prelijte žlicu sjemenki korijandra s malo vode i ostavite preko noći.

Sljedeće jutro dodajte namočenim sjemenkama još tople prokuhane vode i malo praha kurkume. Promiješajte i popijte na prazan želudac.

Kopirati
Drag cursor here to close