Jako ukusno

Umjesto klasične Sacher torte napravite bijelu

No što ako se poželimo malo odmaknuti od (austrijske) slastičarske tradicije?
Lifestyle / Hrana | 08. 08. 2023. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klasičnu Sacher tortu svi dobro poznajemo – sočan biskvit od čokolade, nadjev od najfinije marmelade od marelica i čokoladna glazura. Savršen spoj naoko jednostavnih sastojaka koji daje jednu od najfinijih klasičnih torti.

No što ako se poželimo malo odmaknuti od (austrijske) slastičarske tradicije i pripremiti bijelu sachericu?

Sastojci – za biskvit:

200 g oštrog brašna

½ žličice praška za pecivo

¼ žličice soli

180 g kristal šećera

6 većih jaja, na sobnoj temperaturi, bjelanjci i žumanjci razdijeljeni

2 žličice ekstrakta vanilije

180 g bijele čokolade

Sastojci – za nadjev, glazuru i ukrašavanje:

teglica marmelade od marelica (oko 500 g)

60 ml tamnog ruma

240 g bijele čokolade (nasjeckane)

120 g maslaca, na sobnoj temperaturi

30 ml vruće vode

45 ml kukuruznog sirupa

naribana bijela čokolada za dekoraciju i malo rastopljene bijele čokolade

Postupak:

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje i premaži maslacem. Prosij zajedno brašno, prašak za pecivo i sol. Odloži sa strane. Dobro izmiksaj maslac i ¾ količine šećera, potom dodaj jedan po jedan žumanjak, a nakon toga i ekstrakt vanilije.

Umiješaj suhe sastojke i rastopljenu bijelu čokoladu. Bjelanjke istuci u lagani snijeg, dodaj ostatak šećera te miksaj dalje dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj bjelanjke u tijesto. Ako imaš dva ista kalupa za tortu, dobro je tijesto razdijeliti ravnomjerno u njih.

Ako ne, ispeci sve odjednom i kasnije razreži, kad se tijesto ohladi. Ako pečeš u 2 kalupa trebat će ti 20-25 minuta, ako pečeš sve odjednom u jednom kalupu, trebat će ti oko 40 minuta ili malo dulje. Nakon pečenja pusti da se biskvit potpuno ohladi na rešetki. Marmeladu od marelica pomiješaj s rumom. Donji sloj biskvita premaži sa ¾ marmelade s rumom.

Na to stavi gornji dio biskvita. Procijedi ostatak marmelade kojim ćeš premazati tortu odozgora i sa strane. Tortu premazanu marmeladom stavi u zamrzivač na 30 minuta. U to vrijeme pripremi glazuru. Rastopi bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.

Posebno rastopi maslac te mu dodaj kukuruzni sirup i vruću vodu te ga potom umiješaj u rastopljenu bijelu čokoladu. Izvadi tortu iz zamrzivača i prelij je glazurom te izravnaj. Na tortu možeš napisati "Sacher" s malo rastopljene bijele čokolade (to je tipičan ukras ove torte u njezinom klasičnom izdanju), a rubove ukrasiti nastruganim komadićima bijele čokolade (odlično će ti poslužiti gulilica za povrće).

Kopirati
Drag cursor here to close