Zbog visokih cijena

Talijani pozivaju na bojkot tjestenine

Kako su organizatori štrajka kazali, žele vidjeti da li će zadržavanje tjestenine na policama smanjiti cijene, jer je cijena apsolutno nesrazmjerna s troškovima proizvodnje.
Lifestyle / Hrana | 13. 06. 2023. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena tjestenine u Italiji vrtoglavo raste, što je rezultiralo pozivima na bojkot kupovine. Jedna grupa potrošača poziva na tjedni nacionalni štrajk u kojem se tjestenjina ne bi kupovala, a počeo bi 22. lipnja.

Vlada je održala krizni sastanak prošlog mjeseca i odlučila da ne intervenira po pitanju cijena.

Kako su organizatori štrajka kazali, žele vidjeti da li će zadržavanje tjestenine na policama smanjiti cijene, jer je cijena apsolutno nesrazmjerna s troškovima proizvodnje.

Cijene namirnica su u Europi naglo porasle potaknute većim troškovima energije i radne snage i utjecajem ruske agresije na Ukrajinu.

Trgovine i dobavljači su optuženi za pohlepu koja povećava profit, ali ekonomisti kažu da je maloprodajni profit stabilan i da se problem svodi na veće troškove proizvodnje hrane.

Osjećajući pritisak, neke vlade u Evropi su ograničile cijene osnovnih namirnica ili su se zalagale za sporazume s trgovinama kako bi se smanjili troškovi. Ta mjera je, kažu stručnjaci, popularna u javnosti, ali zapravo može pogoršati cijene hrane.

Talijanska vlada kaže da će pojačati praćenje cijena bližom suradnjom sa 20 regija u zemlji, ali neće nametati ograničenja.

Četvoročlane talijanske obitelji troše u prosjeku 915 eura više godišnje na namirnice, što je povećanje od skoro 12 posto. Trećina Talijana smanjila je potrošnju u trgovinama, prema anketarima SWG-a, a skoro polovica kupuje u diskontnim trgovinama.

Kopirati
Drag cursor here to close