Ukusni savijutci

Stromboli kojima ćete teško odoljeti

Punjeni kruh tradicionalno se puni mozzarellom i salamom, ali slobodno se poigrajte nadjevom i kao nadahnuće iskoristite omiljeni recept za pizzu.
Lifestyle / Hrana | 04. 02. 2022. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Punjeni kruh ime duguje talijanskom vulkanu na istoimenom otoku Stromboliju nadomak Sicilije. Iako kruže brojne teorije o tome kako je nastao kruščić punjen sirom (najčešće mozzarellom), salamom ili kobasicom te povrćem, najvjerojatnija je ona kako je kuhar Nazzareno Romanov 1950. godine prijateljima pripremio neobični specijalitet i nazvao ga prema filmu Stromboli, koji se tada prikazivao.

Baš poput vulkana, i punjena pizza skriva svakojaka iznenađenja ispod naizgled obične vanjštine. U filmu Ingrid Bergman glumi djevojku koja dolazi na otok Stromboli i pokušava se priviknuti na sirotinjsko okruženje, a život bi joj zasigurno bio lakši da je dane mogla kratiti pripremom kultnog specijaliteta, piše punkufer.

Talijani zaista znaju kako od jednostavnih sastojaka i pripreme napraviti senzaciju koju rado rekreira cijeli svijet. Talijanskim okusima najlakše je putovati zelenim obroncima i kamenim ulicama države najzanimljivijeg oblika na svijetu.

Sastojci:

550 g svježeg tijesta za pizzu

ili napravite domaće tijesto:

450 g oštrog brašna

250 ml mlake vode

20 g svježeg kvasca

žličica smeđeg šećera

žlica maslinova ulja + za premazivanje

žličica soli

Nadjev:

150 g mozzarelle

100 g edamera

150 g kuhane šunke

100 g milanske salame

100 g salame Ventricine

maslac

režanj češnjaka

2 dl umaka od rajčice

2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

začini: origano, majčina dušica, ružmarin, mljevena paprika

jaje

Priprema:

Mi smo se odlučili za jednostavniju varijantu i poslužili smo se gotovim, svježim tijestom za pizzu, ali imate li vremena i volje napravite ga kod kuće. Pomiješajte ulje, vodu i šećer pa dodajte kvasac. Prosijte brašno pa dodajte mokre sastojke i umijesite tijesto. Premažite ga maslinovim uljem i ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Podijelite tijesto na dva dijela pa ga razvaljajte u pravokutnike na debljinu od oko centimetar i pol.

Otopite maslac i u njega naribajte češnjak. Svaki pravokutnik premažite maslacem s češnjakom te pospite sjeckanim peršinom i mješavinom talijanskih začina, ali rub ostavite prazan.

Po dužini slažite red milanske salame pa salame Ventricine. Na njih složite šnite edamera pa kuhanu šunku i po njoj pospite mozzarellu ribanu ili natrganu na komadiće. Po mozzarelli pospite još malo peršina i začina.

Presavijte rubove i savinite tijesto u roladu te prebacite na papir za pečenje. Napravite par plićih rezova na vrhu te štrucu premažite razmućenim jajima s dvije žlice maslinovog ulja. Pospite po vrhu još malo peršina i začina.

Pecite oko 30 minuta na 180 °C ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju kao na našim fotografijama.

Kada izvadite štrucu iz pećnice pričekajte 10-tak minuta pa je narežite na šnite i poslužite uz umak od rajčice. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close