Odličan je!

Ultimativni recept za kremastu i sočnu palentu

Palenta bi redovito trebala biti na našem jelovniku.
Lifestyle / Hrana | 21. 02. 2024. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palenta, pura, žganci... Bezbroj je naziva za ovo jednostavno, brzo i ukusno jelo koje, osim što može biti glavna zvijezda svakog doručka, također može poslužiti i kao prilog tvom ručku.

Nakon pizze i tjestenine, ovo je još jedno jelo koje potječe iz susjedne Italije. Palenta je autohtono jelo sjeverne Italije, a njome se u prošlosti uglavnom prehranjivao siromašniji puk.

Naime, mnoga tradicionalna jela Italije rađena su zapravo kao hrana za siromašne: u Italiji to nazivaju cucina povera i svaka regija, od Veneta do Sicilije, ima takva jela. Kao što su Talijani na jugu skupljali energiju zahvaljujući tjestenini, sjevernjaci bi uglavnom jeli polentu, odnosno palentu. Riječ je o jelu koje ima dužu povijest od pizze i tjestenine.

Ključni detalji pripreme

Kako bismo znali kako se palenta originalno priprema, Gastro.hr je pitao Talijanku Azzurru Perticarini, podrijetlom iz mjesta Porto Sant'Elpidio, smještenog u središnjem dijelu Italije, na koji način Talijani kuhaju ovo jelo.

''Starije generacije Talijana, poput moje tete, još uvijek pripremaju polentu s kukuruznim brašnom. Kad voda prokuha, brašno se dodaje postepeno da se ne bi stvorile grudice i kuha se 45 do 60 minuta uz redovito miješanje. No ja ipak preferiram instant palentu, koju je dovoljno kuhati 15 minuta jer za ovo prvo nemam vremena'', kaže Azzurra i dodaje da se u obje varijante na kraju dodaje komadić maslaca ili malo mlijeka.

Palenta se u nekim dijelovima Italije još uvijek pravi na starinski način, koristeći bakreni lonac s okruglim dnom poznat kao paiolo i dugačku drvenu žlicu poznatu kao tarello. U modernoj kuhinji, s dobrim i teškim loncem, priprema palente nije toliko naporna, ali svejedno joj trebaju pažnja i povremeno miješanje.

Može uz sve! Ključ popularnosti ovog jela krije se u njegovoj svestranosti. Može se poslužiti s gotovo svim i zato se proširilo na sve krajeve Italije, ali i ostatak svijeta. Palentu je najbolje pripremati sa svježim namirnicama, naročito lokalno uzgojenim povrćem. Postoji nekoliko načina na koje se palenta priprema kod nas; neki kombiniraju vodu i mlijeko, a drugi u vodu stavljaju ulje.

Recept

Ipak, istraživanjem na portalu Gastro.hr su došli do zaključka da je najkremastija palenta ona u koju se dodaje komadić maslaca na kraju.

Ako i ti želiš oprobati ovo sjajno jelo, prenosimo  jedan sočan recept!

Sastojci

  • 4 šalice vode
  • 1 žličica soli
  • 1 šalica palente
  • 3 žlice maslaca
  • pola šalice svježe naribanog parmezana (opcionalno)

Postupak U zdjelu za kuhanje srednje veličine stavi vodu, dodaj sol te pusti da voda proključa. Nakon toga lagano istresi palentu, ali u isto vrijeme konstantno miješaj smjesu kako ne bi ostalo grudica.

Smanji temperaturu i pusti da voda polako ispari, ali i dalje miješaj smjesu sve dok se palenta dovoljno ne zgusne.

Nakon što je skuhana, makni ju sa štednjaka i dodaj u nju maslac kako bi bila još kremastija i ukusnija. Ako želiš, možeš dodati i parmezan. Sve dobro promiješaj i uživaj!

 

Za zdrav organizam

Palenta je obrok napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog brašna. Kukuruzno brašno ima pozitivan utjecaj na cijelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je ta da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na dob.

Palenta za zdrav organizam

Palenta sadrži minerale, nutritijenate i vitamine koji su potrebni organizmu da bi normalno funkcionirao. Palenta ima veliki učinak na sprječavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne, zdrave masti koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva.

Kukuruz – najvažnija namirnica za dobru palentu

Pri­je ne­go što je ku­ku­ruz iz Sje­ver­ne i Sred­nje Ame­ri­ke stigao u Eu­ro­pu, pa­len­ta, žgan­ci ili pu­ra u sta­rom Ri­mu se ra­di­la od pro­sa, kes­te­no­vog ili sla­nut­ko­vog braš­na, ječ­ma i dru­gih ži­ta­ri­ca.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i riže, kukuruz slovi za najvažniju žitaricu na svijetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dobrom enegrijom. Kukuruzno brašno sadrži veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, nijacina, fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakara i selena.

Zahvaljujući kukuruzu koji sadrži, palenta ima jako mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Jedna je od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su u pitanju dijete. Inače,100 g palente sadrži oko 380 kalorija.

Kopirati
Drag cursor here to close