Oko 25 minuta pripreme

Slasna talijanska pogača kojoj nećete odoljeti

Stavite brašno u veliku posudu. Na jednu stranu brašna umiješajte kvasac, a u drugu sitnu sol pa sve pomiješajte. Sol se odvaja od kvasca da ga ne deaktivira.
Lifestyle / Hrana | 12. 10. 2023. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolji, najjednostavniji i najbrži neki su od epiteta za slasnu talijansku pogaču koje su čitatelji ispisali chefici Liberty Mendez ispod recepta za focacciju. Oko 25 minuta pripreme, 20 minuta pečenja i nešto vremena koje odlazi na dizanje tijesta dijeli vas od jednostavnog talijanskog specijaliteta, prenosi Punkufer.

Sastojci za focacciju:

500 g brašna + za posipanje
7 g suhog kvasca
2 žličice morske soli
maslinovo ulje
1 žličica krupne morske soli
grančice ružmarina

Priprema:

Stavite brašno u veliku posudu. Na jednu stranu brašna umiješajte kvasac, a u drugu sitnu sol pa sve pomiješajte. Sol se odvaja od kvasca da ga ne deaktivira.

Napravite udubinu u sredini brašna i dodajte 2 žlice ulja. Postepeno ulijevajte 350-400 ml mlake vode dok ne dobijete lagano ljepljivo tijesto (možda vam neće trebati sva voda).

Radnu površinu pospite brašnom i na nju prebacite tijesto. Mijesite 5-10 minuta dok vam tijesto ne postane mekano i manje ljepljivo. Zatim ga prebacite u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči.

Nauljite pravokutni, plitki lim (25 x 35 cm). Prebacite tijesto na radnu površinu, a zatim ga razvucite na veličinu kalupa. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 35-45 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Utisnite prste u tijesto da napravite udubine.

Pomiješajte žlicu i pol maslinovog ulja, jednu žlicu vode i sitnu sol pa prelijte po kruhu.

Grančice ružmarina gurnite u udubljenja u tijestu.

Pecite 20 min dok ne porumeni. Dok je pogača još vruća, prelijte je s još žlicu, dvije maslinova ulja, narežite i poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close