Brendiranje

Sarajevo će zaštititi ćevape

U Sarajevu se obično služe porcije od 5 i 10 ćevapa u lepinji natopljenoj vodom i čašom hladnog mlijeka ili jogurta.
Lifestyle / Hrana | 23. 11. 2023. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevski ćevap se, uz to što svaka ćevabdžinica ima neku svoju skrivenu tajnu u recepturi, u suštini pravi od junećeg mesa i soli.

Nema krušnih mrvica ni bilo kakvih drugih pikantnih začina.

Ako ste bili u Sarajevu, a niste jeli ćevape, kao da niste ni bili - tako se, narodski, opisuje značaj ovog jela i u Bosni i Hercegovini i u regiji, pa i onim dalekim zemljama gdje god se nađe neki Balkanac koji je dobro upoznat s ovom "tradicijom", objavili su bh. mediji.

Polemike koji su bolji

Česte su polemike koji su bolji - sarajevski, travnički, banjolučki, a među njima se lakta i tuzlanski, no ovaj iz glavnog grada ili, još bolje, s Baščaršije, sve su prilike uskoro će dobiti i oznaku zemljopisnog podrijetla. Aktivnosti na registraciji pokrenula je Udruga sarajevskih ćevabdžija, a provode se uz podršku Grada Sarajeva.

Ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić održao je sastanak s vlastima glavnoga grada BiH na kojem su razgovarali o procesu registracije oznake zemljopisnog podrijetla. Postupak se pokreće zahtjevom koji se podnosi Agenciji, a nakon registracije oznake na razini Bosne i Hercegovine postoji mogućnost registracije i u Europskoj uniji.

Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registriranih oznaka na tržištu ubrajaju se među one više cjenovne kategorije. Oznaka omogućuje i povećanje prepoznatljivosti proizvoda te doprinosi sprječavanju neovlaštenog korištenja imena.

''Sarajevski ćevap jedan je od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta. Predstavlja neizostavan dio ovdašnje kuhinje i turističke ponude. U 2021. godini Taste Atlas je sarajevske ćevape svrstao na deseto mjesto 100 najboljih jela na svijetu.

Sarajevski ćevap se, uz to što svaka ćevabdžinica ima neku svoju skrivenu tajnu u recepturi, u suštini pravi od junećeg mesa (nekada se koristilo i 25% janjećeg mesa) i soli, bez krušnih mrvica i bilo kakvih pikantnih začina. Koristi se meso s prednjeg dijela trupa životinje: prsa, vrata, plećke i lopatice, koje se nasiječe na krupne komade i ostavi u hladnjaku da odstoji, nakon čega se melje i ponovno ostavi da odstoji te se tek onda prave oblikovani komadi mesa dužine od 5 cm.

U postupku proizvodnje najvažnije su tri faze

  1. odabir mesa i način pripreme mesne mase,
  2. toplinska obrada na roštilju i
  3. 3. način serviranja.

U Sarajevu se obično služe porcije od 5 i 10 ćevapa u lepinji natopljenoj vodom i čašom hladnog mlijeka ili jogurta'', prenijeli su mediji.

Kako su stigli u BiH?

Ćevapi u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom području Balkana potječu iz razdoblja Osmanskog Carstva. Tijekom srednjeg vijeka razvili su se u specijalitet cijele jugoistočne Europe.

Postoje dokazi da je to jelo bilo prisutno na Balkanu još u antičko vrijeme. U staroj Grčkoj slično jelo konzumirano je u 8. stoljeću prije Krista.

Jelo u obliku obeliska spominje se u "Ilijadi" i "Odiseji", kao i u djelima starih grčkih filozofa. Riječ "ćevap" podrijetlo vuče od riječi "kebab" koja ima više sinonima, u ovisnosti o regiji kojoj pripada (kebap, kebob, kebhav, qabab…).

Ne kaže se slučajno "da su prvo nastali ćevapi pa tek onda životinje od kojih se prave" piše Agroklub.

Kopirati
Drag cursor here to close