Ručak danas

Rižoto s kozicama

Lifestyle / Hrana | 15. 07. 2022. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rižoto s kozicama jedno je od onih jela koje vrlo brzo postane omiljeno, bez obzira odluče li ga pripremati zaposleni ljudi koji kasno dođu doma s posla i nemaju previše vremena boraviti u kuhinji te im je prioritet ručak gotov u svega 30-tak minuta.

Sastojci:

1 manji luk

2 manja poriluka

1 češanj češnjaka

200 grama očišćenih kozica

2 šalice Arborio riže (300 ml)

1 litru ribljeg temeljca

150 mililitara bijelog suhog vina

50 grama maslaca

2 žlice vrhnja za kuhanje (ili kiselog vrhnja)

80 grama ribanog parmezana

sol, papar, vlasac

Priprema:

Na malo maslinovog ulja pirjati sitno sjeckan luk i poriluk 2-3 minute. Dodati protisnuti češnjak i kozice, promiješati, podliti sa vinom, posoliti i popapriti pa pirjati dok tekućina ne ispari.

Dodati rižu, pa uz miješanje pustiti da se riža lagano istostira (3-4 minute).

Dodati riblji temeljac (2-3 dl), promiješati, pirjati nekoliko minuta, pa opet podliti temeljcem. Ovo je postupak koji ćete sami procijeniti koliko puta treba ponoviti: promiješati i dodavati temeljca, jer sve zavisi od vrste riže i koliko se ona brzo ukuhava. Ukoliko koristite Arborio rižu, rižoto će, od trenutka dodavanje riže u jelo, biti gotov za 16-18 minuta.

Pred kraj kuhanja, a nakon 15-tak minuta dodati u rižoto s kozicama vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje, maslac i parmezan, promiješati kako bi se svi sastojci proželi, te pustiti rižoto da počiva 5-10 minuta prije posluživanja.

Servirati rižoto posipan dodatno parmezanom i svježe sjeckanim vlascem. Čaša suhog bijelog vina savršeno odgovara uz ovo jelo.

Kopirati
Drag cursor here to close