Gulaš koji vrijedi probati

Prije ga je jela samo aristokracija, sada možete i vi

Postoje mnogi recepti za bigos. Kiseli kupus je uobičajen, ali u nekim receptima se dodaje i svjež, tu su najmanje dvije vrste mesa.
Lifestyle / Hrana | 17. 08. 2022. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bigos je vrsta lovačkog gulaša s kupusom, puno mesa i gljiva. Riječ je o poljskom nacionalnom jelu koje je popularno i u Ukrajini. Prema legendi, bigos potječe iz 1385. i vremena velikog vojvode Vladislava II. Jagelovića.

Priča kaže da ga je u prošlosti konzumirala uglavnom aristokracija jer sadrži dosta divljači (fazan, divlja svinja, jelen), a "obični" si ljudi tada nisu mogli priuštiti puno mesa.

Današnje verzije bigosa uglavnom sadrže svinjetinu i govedinu i uvijek je prisutan na poljskim jelovnicima, osobito u zimskim mjesecima. Tradicija je da se jede dan nakon Božića. Obično se priprema u velikim količinama, a kažu da je podgrijan još ukusniji, nešto kao naš grah ili sarma, piše punkufer.hr.

Postoje mnogi recepti za bigos. Kiseli kupus je uobičajen, ali u nekim receptima se dodaje i svjež. Tu su najmanje dvije vrste mesa (kobasica kielbasa, svinjski but, govedina i / ili svinjetina), svježe ili suhe gljive, luk, rajčica, ponekad i med, vino i razni začini poput lovora, borovice, kima, mažuraan, čak i suhe šljive i jabuke...

Bigos se obično poslužuje s krumpirom ili kruhom te uz vino ili dobro ohlađenu votku. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju:

Sastojci za gulaš bigos:

1 kg kiselog kupusa

250 g svinjetine bez kostiju

250 g teletine

250 g dimljene kobasice

125 g slanine

10 g sušenih gljiva (po izboru)

5-6 sjeckanih suhih šljiva

2 oguljene jabuke

2 žlice koncentrata rajčice

2 lovorova lista

1 veliki luk

1 žlica brašna

½ šalice crnog vina

sol i papar po želji

Gulaš s mahunama

Priprema gulaša bigos:

Namočite suhe gljive u pola litre tople vode. Ostavite da se namaču oko 20-40 minuta. Kad su mekane, ocijedite vodu i spremite je sa strane, a gljive izrežite na manje komade. Narežite na manje komade i svinjetinu, teletinu i kobasice.

Izrežite slaninu na manje komade i prepržite u tavi dok se masnoća ne otopi. Stavite ih sa strane.

Na dobivenoj masnoći prepržite komadiće svinjetine i teletine koju ste prethodno posolili i popaprili. Pirjajte sve zajedno oko osam minuta dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.

Dodajte u tavu i narezane kobasice i prijajte sve zajedno još oko pet minuta.

Kiseli kupus sitno izrežite, stavite u lonac s vodom u kojoj su se namakale gljive.

U lonac dodajte prepirjane komadiće mesa, kobasice, slaninu, gljive, koncentrat rajčice i lovorove listove. Promiješajte. Kuhajte sve zajedno oko pola sata.

Ulijte vino i kuhajte još 20 minuta.

Dodajte suhe šljive i sitno nasjeckane oguljene jabuke i kuhajte sljedećih 20-30 minuta. Ako je potrebno, dodajte još vode.

Napravite zapršku: sitno nasjeckajte luk i prepirajte ga na ulju. Kad požuti dodajte žlicu brašna i podlijte s nešto vode. Sve dobro promiješajte i pirjajte par minuta dok se zaprška ne zgusne, a potom je dodajte u lonac s kupusom. Kuhajte sve zajedno još desetak minuta.

Posolite i popaprite po želji.

Kopirati
Drag cursor here to close