Poželiš je odmah?

Posla oko nje ima, ali pred vama je vikend i vrijedi svakog truda

Život bez torte je moguć, ali - ima li smisla? Ako voliš karamelu, ova Snickers torta će ti vrlo lako postati jedna od omiljenih slastica.
Lifestyle / Hrana | 03. 02. 2023. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock/Guliver / Poželiš ju odmah probati, zar ne? 

Kikiriki, čokoladni biskvit, čokolada i pored svega - karamel! Pa može li bolje? Torti koja bi mogla biti - "obična čokoladna torta", kikiriki i karamel daju jedno sasvim novo ruho i onda postaje torta od koje će ti rasti zazubice. Ako voliš industrijski Snickers, ovu ćeš Snickers tortu obožavati.

Istina, ovo nije torta koja je gotova za pola sata. No ne mogu svi kolači biti takvi i ne radimo sve kolače, ili općenito jela, onako usput, u radnom dijelu tjedna. Postoje i neradni dani i vikendi i vrijeme kad poželimo jutro provesti pripremajući nešto slatko, a onda nakon slasnog obiteljskog ručka sjesti i polako, uz priču, kušati rezultate napravljenog.

Snickers torta sastojci:

400 g brašna

100 g kakaa   

g šećera

1 pakiranje praška za pecivo

1 i ½ žličica soli

7 jaja

400 ml mlaćenice

440 ml vode

100 ml ulja (npr. suncokretovo ulje)

1 i ½ pakiranje bourbon vanilije 

205 g maslaca

90 ml kondenziranog mlijeka (nezaslađenog)

190 g maslaca od kikirikija

160 g vrhnja

150 g kikirikija 

300 g tamne čokolade

nekoliko Snickersa za ukras

Priprema biskvit

Za biskvit pomiješaj brašno, kakao, 250 g šećera, prašak za pecivo. U drugoj posudi razmuti 4 jaja, mlaćenicu, 200 ml vruće vode, ulje i 5 g vanilije, a zatim postupno umiješaj u smjesu od brašna.

Podijeli masu na dva ili tri jednaka dijela, peci svako na 170 stupnjeva, u kalupu promjera 26 cm, oko 20 minuta, a zatim ostavi da se ohladi. Biskvit možeš podijeliti i na samo 2 dijela, a možeš ga i ispeći odjednom, pa zatim izrezati na dva/tri dijela.

Marshmallow

Skuhaj 240 g šećera sa 240 ml vode u sirup, a potom stuci bjelanca s prstohvatom soli i prstohvatom praška za pecivo dok ne nastane čvrst snijeg. Umiješaj sirup u snijeg, a zatim stuci malo više pahuljasto velikom brzinom te umiješaj oko ½ žličice vanilije.

Nadjev s nugatom

Za nadjev od nugata rastopi 90 g maslaca u loncu, dodaj 90 g šećera i kondenzirano mlijeko te kuhaj miješajući dok se sve ne otopi. Zatim grij na laganoj vatri još 5 minuta. Makni s vatre te umiješaj maslac od kikirikija i marshmallow. Ostavi da se malo ohladi dok se smjesa ne stisne i ne može se mazati.

Umak od karamele

Za umak od karamele stavi 250 g šećera u lonac, zagrij ga na umjerenoj vatri uz miješanje dok se šećer ne rastopi, a zatim odmah prestani miješati. Čim šećer dobije tamnu boju karamele (gotovo crveno-smeđe; to će biti vrlo brzo), brzo umiješaj 115 g maslaca i zatim ga makni sa vatre. Pažljivo umiješaj 160 g vrhnja i 2/3 žličice soli, a zatim umiješaj nasjeckani kikiriki. Ostavi da se smjesa hladi dok umak od karamele više ne bude tekuć. Ako želiš da to bude brže, umak stavi u hladnjak.

Sastavljanje torte

Na prvi sloj kolača (biskvita) premaži 1/3 nadjeva od nugata, a na to jednakomjerno rasporedi 1/3 umaka od karamele. Ili radi s polovicama nadjeva i umaka, ako su spremna samo 2 biskvita.  Zatim stavi na to drugi biskvit, opet stavi nadjev od nugata i umak od karamele, a zatim ponovi postupak s trećim biskvitom. Ostavi da se kolač dobro ohladi (npr. u zamrzivaču), po mogućnosti u kalupu ili u prstenu za torte kako umak ne bi procurio.

Glazura 

Za glazuru najprije zagrij 150 g vrhnja dok tek počne kipjeti. Prelij ga po nasjeckanoj čokoladi i miješaj dok se čokolada potpuno ne rastopi. Preljev raspodijeli po vrhu torte, po mogućnosti koristi sitno sjeckani Snickers kao ukras i drži tortu na hladnom mjestu do posluživanja. 

Kopirati
Drag cursor here to close