Siromaštvo

Podaci UN-a: U javnim kuhinjama hrani se 19 tisuća građana BiH

Lifestyle / Hrana | 06. 09. 2023. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH evidentirano je oko 19.000 korisnika koji po dnevni obrok odlaze u 57 javnih kuhinja, rekla je predstavnica Razvojnog programa UN-a u BiH, Amina Omičević.

Omičević je rekla kako se gotovo sve javne kuhinje oslanjaju na financiranje iz lokalnih izvora, dok u 70 općina i gradova u BiH nema ove usluge.

"Većinu njih financiraju ili građani, organizacije civilnog društva ili općine i gradovi. Jedan dio financiranja dolazi i sa više razine - kantonalnog ili entitetskog", izjavila je Omičević novinarima u Doboju, gdje je danas održana radionica "Hrana za sve — regionalni dijalozi o ostvarivanju prava na topli obrok u BiH".

Primjerice, u Doboju su nakon poplava 2014. godine Narodnu kuhinju organizirali Gradska uprava i Medžlis dobojske Islamske zajednica, a kojom upravlja nevladina organizacija "Emaus" iz općine Doboj Istok.

Predstavnica "Emausa" Adisa Spahić rekla je da svakodnevno pristiže novi broj zahtjeva za usluge jednog dnevnog obroka u dobojskoj Narodnoj kuhinji, koju koristi oko 150 osoba.

Prema njenim riječima, za jedan obrok treba minimalno osigurati tri do četiri KM do kojih se dolazi različitim donacijama od fizičkih i pravnih lica, te pozivom na broj 17011.

"Sa gradom Dobojem imamo potpisan sporazum o suradnji, pokrivaju troškove režija i dali su prostor na korištenje", izjavila je Spahić.

Tajnik dobojske Gradske organizacije Crvenog krsta Mihajlo Arsenić rekao je da preko ove organizacije Vlada Republike Srpske izdvaja donacije za nabavku namirnica i neophodne opreme za potrebe Narodne kuhinje.

"Prošle godine bila su dva kontingenta pomoći u hrani i novcu kojim je kupljena oprema – štednjak, mikser, posuđe, a ove godine namirnice", izjavio je Arsenić.

Kopirati
Drag cursor here to close