Savršeno

Ove kremšnite nikada nećete zaboraviti

Lifestyle / Hrana | 01. 03. 2023. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slasna krema i hrskave kore za kremšnitu spajaju se u omiljeni desert koji se u našim krajevima priprema dugi niz godina. Kremšnite su pripremale još naše bake, a jednako su popularne i među mlađim generacijama. Zapravo, skoro pa nitko ne može odoljeti kremšnitama!

Evo jedna voćna verzija koju nikada nećete zaboraviti!

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta (dva po 250 g)

1,5 l mlijeka

6 žumanjaka

4 vanilin šećera (40 g)

200 g kristal šećera

180 g gustina 

100 g maslaca ili margarina

5 dl slatkog vrhnja

Sastojci za voćni dio:

400 g zaleđenih višanja ili bobičastog voća

100 g kristal šećera

30 g gustina

1 dl vode šećer u prahu za posipanje

Postupak:

Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljaj na cca 40 puta 28 cm. Zatim prebaci na pleh za pečenje i ispikaj vilicom. Peci na 220 °C dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju, otprilike 15-ak minuta. Ponovi isto s drugom polovicom tijesta.

Izradi vanilin kremu: U žumanjke dodaj kristal šećer i miksaj 1 minutu, dodaj cca 2 dl mlijeka, gustin i vaniliju, te miksaj još minutu. Stavi na vatru ostatak mlijeka. Čim zakuha smanji jačinu vatre, makni s vatre pa u mlijeko dodaj smjesu sa žumanjcima i dobro izmiješaj.

Vrati na vatru, stalno miješaj i kuhaj par minuta. Prebaci kuhanu kremu u zdjelu za miksanje, pokrij prozirnom folijom i ohladi na sobnoj temperaturi. Skuhaj voćni sloj: Voće stavi u lončić, dodaj šećer i pola količine vode. Stavi na vatru.

Ostatak vode pomiješaj s gustinom. Kada voće zakuha dodaj smjesu gustina i vode, miješaj i kuhaj dvije minute. Makni s vatre i ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu vanilin kremu dodaj maslac sobne temperature i miksaj nekoliko minuta.

Postepeno dodaj slatko vrhnje i dalje miksajući - kad se dio vrhnja dobro umiješa tek tada dalje dodaj ostatak vrhnja. U duboki pleh ili kalup stavi jednu koru od lisnatog tijesta, na nju rasporedi pola vanilin kreme, pa voćni sloj i ostatak vanilin kreme. Završi drugom korom i šećerom u prahu.

Kopirati
Drag cursor here to close