Recepti

Ovakav mramorni kolač još niste probali

Ultimativna francuska poslastica, mramorni kolač savršen je desertni dodatak za sve prigode
Lifestyle / Hrana | 30. 09. 2022. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obožavani mramorni kolač slavni je desert u kojem se spajaju jednostavni, ali fini okusi vanilije i čokolade, a u verziji poznatog francuskog pastry chefa, Françoisa Perreta, ovaj mramorni kolač vraća ravno u djetinjstvo.

Za smjesu od vanilije:

3/4 šalice i 3 žlice brašna

3/4 žlice praška za pecivo

1/4 šalice omekšanog maslaca

3/4 šalice šećera

1/2 žličice vanilin šećera

1/2 fleur de sel ili stolne soli

1 jaje

1/2 šalice vrhnja za šlag

Za smjesu od kakaa:

3/4 šalice i 2 žlice brašna

3/4 žlice praška za pecivo

1/4 šalice omekšanog maslaca

3/4 šalice šećera

1 jaje

3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu

1/2 šalice vrhnja za šlag

Za sirup za prelijevanje:

1 šalica vode

1/4 šalice šećera

1 žličica ruma

Za glazuru:

750 g čokoladnog premaza

250 g nasjeckane tamne čokolade sa 70% kakaa

1/2 šalice ulja sjemenki grožđa

Priprema smjese s vanilijom

Dvije uske posude za pečenje veličine 24-26 cm potrebno je premazati maslacom, a zatim pomiješati brašno i prašak za pecivo. Ostale sastojke, osim vrhnja za šlag treba zajedno izmiksati i dobro pomiješati, a nakon toga u tu smjesu dodati brašno i prašak za pecivo te na kraju i vrhnje za šlag. Dobro izmiješanu i spojenu smjesu zatim se može premjestiti u plastičnu vrećicu za kolače te staviti na hlađenje.

Priprema smjese s kakaom

Prvo je potrebno pomiješati brašno i prašak za pecivo. U posudi za miksanje zatim se mogu pomiješati maslac, šećer i sol te dodati jaje. U dobro izmiksanu smjesu onda se dodaju brašno i prašak za pecivo pa kakao te na kraju vrhnje za šlag. Smjesa se zatim također može premjestiti u posebnu vrećicu za kolače.

Unaprijed zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva

Napuniti posude smjesama

Prerezati vrhove vrećica u kojima su smjesa s vanilijom i smjesa s kakaom te izmijenjivati popunjavanje posuda smjesama kako bi se dobio mramorni efekt. Kad su posude popunjene smjesama, preko toga treba nanijeti i liniju maslaca, po sredini svake posude sa smjesama. Posude se zatim mogu staviti u pećnicu te peći 1 sat i 30 minuta.

Izrada sirupa

Dok se kolač peče, vrijeme je za izradu sirupa. Potrebno je pomiješati vodi i šećer dok ne zavriju, a zatim maknuti s vatre te dodati rum.

Ukrašavanje i posluživanje mramornog kolača Kad su kolači pečeni, potrebno ih je izvaditi iz kalupa te postaviti na rebrasti stalak, a ispod staviti papir za pečenje te kolače zatim preliti vrućim sirupom. Nakon toga može ih se ostaviti da se ohlade, a zatim staviti u zamrzivač.

Glazura

Sastojke za glazuru potrebno je otopiti u Bain-marie posudi s toplom vodom, odnosno otopiti na pari. Smjesu zatim treba izmiksati, procijediti kroz fino sito, a nakon toga ukrasiti još smrznute mramorne kolače koje zatim treba pustiti da se opuste na sobnu temperaturu, nakon čega su spremni za posluživanje! 

Kopirati
Drag cursor here to close