Recept

Pupusa: Sočne lepinje sa sirom

Osim vode, za izradu lepinja koristi se i bijela ili žuta masa harina, odnosno kukuruzno brašno koje je tretirano na poseban način.
Lifestyle / Hrana | 30. 09. 2022. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meke, sočne lepinje - pupusas u Salvadoru su nacionalno jelo, najčešće punjeno sirom ili grahom, a za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka. Poznavatelji latinoameričke kuhinje reći će kako pupusa treba biti glatka, ne smije pucati, i trebala bi držati nadjev, ali ako i iscuri malo sira i zapeče se to nije problem.

Nekima je taj zalogaj i najukusniji. Osim vode, za izradu lepinja koristi se i bijela ili žuta masa harina, odnosno kukuruzno brašno koje je tretirano na poseban način. Iako okus neće biti posve isti, poslužiti možete i bijelo kukuruzno brašno kao zamjenu, piše Punkufer.

Sastojci za latinoameričke lepinje:

230 g masa harine
1/2 žličice soli
1 i 1/2 do 2 šalice vruće vode
30 g maslaca ili svinjske masti
biljno ulje
150 g naribanog sira (mozzarella)

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte masa harinu i sol. Ulijevajte polako vruću vodu miješajući gumenom lopaticom, pazeći da se ne stvore grudice. Nemojte dodavati svu vodu odjednom jer vam možda neće trebati čitava količina. Brašno će polako upijati tekućinu, pa pustite da odstoji nekoliko minuta i po potrebi dodajte još malo vode. Tijesto treba biti lagano ljepljivo. Zatim umiješajte maslac da se ravnomjerno rasporedi po tijestu.

Nakon što se tijesto dovoljno ohladi za rukovanje, navlažite ruke mješavinom ulja i hladne vode kako se tijesto ne bi lijepilo za prste. Tijesto podijelite na pola, a zatim svaku polovicu podijelite na 6 dijelova za ukupno 12 lepinja. Razvaljajte ih u kuglice veličine loptice za golf. Držite kuglice od tijesta prekrivene vlažnom krpom da se ne osuše dok oblikujete lepinje.

Lopticu stavite u ruku i spljoštite je u disk od jednom rukom i spljoštite je u disk dužine oko 7,8 cm. Palcem napravite udubljenje u sredini i stavite punu žlicu sira u sredinu. Nježno savijte rubove oko nadjeva kako biste ponovno napravili kuglu, a zatim je nježno spljoštite. Ako vam tijesto počne pucati, možda je previše suho. Navlažite ruke i zagladite rubove.

Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu ili tavu od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Dodajte žličicu ulja. Stavite 2 do 3 lepinje pa pecite dok rubovi ne poprime zlatnu boju i dok lopatica lako ne sklizne ispod, oko 3 minute po strani. Ponovite postupak dok ne ispečete sve lepinje i poslužite ih tople.

Kopirati
Drag cursor here to close