Blagdanski kolač

Orahnjača će blagdane učiniti još ljepšima

Lifestyle / Hrana | 19. 12. 2022. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi orahnjaču zovu kraljicom blagdanskog stola, i za to ima razloga  Mirisna i sočna, zadovoljit će i najistančanija nepca

Sastojci za tijesto:

200 grama maslaca ili svinjske masti

400 grama oštrog brašna

60 grama šećera

2 žumanjka

1 kiselo vrhnje

1 prašak za pecivo korica od jednog limuna

Priprema: 

Omekšali maslac ili svinjsku mast miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna. Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.  

Za nadjev:

300 grama mljevenih oraha

250 grama šećera

1 vanilin šećer

2 bjelanjka

100 ml mlijeka

2 žlice ruma

Priprema:

Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer. Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum. Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.

Za premaz:

50 grama otopljenog maslaca

Za posip:

šećer u prahu  

Priprema:

Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela. Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.

Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.

Premazati orahnjače s otopljenim maslacem. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata. Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu. 

Kopirati
Drag cursor here to close