Ne bacajte!

Kora nije beskorisna: Smanjuje rizik od raka, a dobra je i za pluća i srce

Kako biste dobili sliku, evo primjera: dok meso naranče sadrži oko 71 miligram vitamina C, kora sadrži čak 136 miligrama
Lifestyle / Hrana | 19. 12. 2022. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neka istraživanja sugeriraju da je kora naranče zapravo najzdraviji dio ploda. Koliko god to možda zvučalo neobično, studije su pokazale da je kora naranče bogata flavonoidima i nekim drugim važnim fitokemikalijama koje imaju brojne dobrobiti za zdravlje, piše Živim.hr

Kako biste dobili sliku, evo primjera: dok meso naranče sadrži oko 71 miligram vitamina C, kora sadrži čak 136 miligrama. Kora također obiluje bakrom, kalcijem, magnezijem, folnom kiselinom, vitaminom A te vitaminima B skupine, kao i prehrambenim vlaknima. Svi ti nutrijenti doprinose ljudskom zdravlju na razne načine.

1. Sprječava rak

Prema rezultatima istraživanja, flavonoidi u narančinoj kori blokiraju protein (RLIP76) koji se povezuje s rakom. Uz to, kora sadrži i tvar koja se naziva limonen, a koja može smanjiti rizik za razvoj raka. Neka druga istraživanja spominju izuzetnu učinkovitost kore citrusa u sprečavanju kanceroznih aktivnosti općenito.

2. Poboljšava zdravlje pluća

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, kora naranče jača imunitet istodobno štiteći od infekcija pluća. Kora može pomoći i u iskašljavanju sluzi i čišćenju pluća, dok snažniji imunitet djeluje kao prevencija za bolesti poput prehlade i gripe.

3. Pomaže u liječenju dijabetesa

Kora je bogata pektinom, vlaknom za koje se zna da regulira razinu šećera u krvi, a to sasvim sigurno može biti od koristi oboljelima od dijabetesa. Istraživanja su pokazala i da terapija ekstraktom narančine kore može pomoći u prevenciji dijabetičke neuropatije.

A tu je i već spomenuti protein RLIP76, čija eliminacija iz sustava sprečava razvoj dijabetesa, a upravo to je ono što čini narančina kora. Glikemijski indeks ploda je samo 5, a to znači da narančina kora izaziva vrlo malo povišenje šećera u krvi.

4. Jača srce

Narančina kora obiluje flavonoidom hesperdinom, za koji je dokazano da snižava razinu kolesterola i krvni tlak. Narančina kora ima i protuupalna svojstva, a s obzirom na činjenicu da je bolest srca uzrokovana upalom, kora i u tom smislu može biti od pomoći.

Sadrži i polimetoksilirane flavone, tvari koje snižavaju vrijednosti kolesterola uspješnije od nekih lijekova koji se dobivaju na recept.

5. Pomaže u mršavljenju

Naranče sadrže malo kalorija i to je jedan od razloga zašto su dobrodošle u bilo kojoj dijetnoj prehrani. Uz to, obiluju prehrambenim vlaknima koja drže pod kontrolom apetit i sprečavaju prejedanje. Treba dodati i da vitamin C kojim kora obiluje pomaže u sagorijevanju masti.

6. Jača zdravlje očiju

Iako o tome ima manje informacija, neki izvori tvrde da tvari poput limonena, dekanala i citrala iz narančine kore mogu pomoći u jačanju zdravlja očiju. Imaju protuupalna svojstva koja smanjuju ili sprečavaju infekcije te poboljšavaju vid.

7. Poboljšava zdravlje probavnog sustava

Vlakna u kori ploda naranče pomažu u probavi i pospješuju redovito pražnjenje. Istraživanja pokazuju i da se kora citrusnog voća općenito od davnina koristila za liječenje bolesti i tegoba probavnog sustava.

8. Pomaže protiv upala

Jedno istraživanje pokazalo je da kora naranče ima izuzetna protuupalna svojstva, a i ostala kasnija istraživanja su to potvrdila dokazavši da kora može suzbiti upalu na sličan način kao protuupalni lijek indometacin. I flavonoidi iz narančine kore pomažu u liječenju upala.

9. Štiti zube

Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima koja posjeduje, narančina kora može štiti od karijesa. Osim toga, uz pomoć nje možete i izbijeliti zube. Limonen iz kore naranče djeluje kao prirodno otapalo te pomaže da izbijelite zube na prirodan način.

10. Koži daje sjaj

Kora naranče smatra se pravim eliksirom za kožu s obzirom na to da pomaže u uklanjanju mitesera, odumrlih stanica, akna i crvenila. Uz to, i posvjetljuje kožu lica. Za još veći sjaj, možete dodati i malo mlijeka ili skute.

 

Drugi načini da upotrijebite koru naranče:

- Pripremite čaj

Svježu koru naranče stavite u lončić s vodom i zavrijte, a zatim ostavite da odstoji jedan sat. Procijedite i čaj je spreman.

- Napravite osvježivač zraka

Narežite koru na trake i stavite ih u veliku tavu. Prekrijte hladnom vodom i stavite na jak plamen da zavrije. Procijedite vodu i ponovite postupak dva puta. U manjoj posudi pomiješajte 1 i 1/2 šalice šećera i 3/4 šalice vode te dobivenu smjesu ulijte u tavu.

Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, a zatim u to dodajte kor i kuhajte jedan sat bez miješanja. Procijedite sirup i koru poslažite na rešetku za sušenje te ostavite da se suše oko 5 sati. Koru možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

- Ispolirajte drvene ili inoks površine

Za poliranje možete koristiti samu koru ili koru u kombinaciji s octom. Dovoljno je staviti jednu do dvije kapi octa na koru.

- Koristite je u pripremi jela

Narančinu koru možete upotrijebiti i za izradu pekmeza, aromatiziranje povrća, riže i umaka.

Dobrobiti za zdravlje koje ima narančina kora mogu se pripisati njezinom bogatom nutritivnom profilu. Odličan je izvor prehrambenih vlakana, minerala, vitamina A, B i C. Ti nutrijenti pomažu u jačanju zdravlja pluća, srca, očiju i probavnog sustava. Narančina kora može pomoći i u jačanju zdravlja kože zahvaljujući izuzetnim antioksidalnim i protuupalnim svojstvima. Osim toga, narančina se kora može koristiti u pripremi hrane i čaja, za izradu slastica pa čak i osvježivača zraka. Ipak, prekomjerna upotreba narančine kore može imati i neke nuspojave. Osjetite li bilo kakve neželjene reakcije, smanjite konzumaciju i potražite pomoć liječnika.

Česta pitanja o narančinoj kori

- Da li se kuhanjem uništavaju nutrijenti?

Da, kuhanje može lišiti koru nekih nutrijenata, no to ovisi o tome koliko dugo i na koliko jakoj vatri je kuhate.

- Koje su dobrobiti narančine kore u prahu?

Narančina kora u prahu obiluje antioksidalnim svojstvima te pomaže u smanjenju oksidacijskog stresa u tijelu. Može se koristiti i kao prirodan antioksidans u funkcionalnoj hrani ili suplementima. Tradicionalno se koristila za poboljšanje zdravlja kože.

- Može li se skuhati i zatim piti kao čaj?

Da, možete je skuhati i piti kao čaj. Smatra se da čaj od narančine kore jača imunitet, liječi mamurluk i poboljšava probavu.

- Je li kuhana narančina kora dobra za lice?

Da, postoje neki anegdotski dokazi koji sugeriraju da narančina kora ima protuupalna, antibakterijska i protugljivična svojstva, a to može pomoći u borbi protiv akna i u čišćenju kože.

- Smanjuje li se kuhanjem sadržaj vitamina C u kori naranče?

Da, studije pokazuju da se ovaj vitamin najviše gubi kad se hrana kuha u vodi.

- Kako narančina kora može posvijetliti tamne mrlje na koži?

Narančina kora je bogat izvor vitamina C koji pomaže u borbi protiv hiperpigmentacije te u posvjetljavanju ili potpunom uklanjanju tamnih mrlja.

Kopirati
Drag cursor here to close