Ništa od suspenzije dogovora

Nastavlja se izvoz ruskih žitarica preko ukrajinskog koridora

Obraćajući se zastupnicima vladajuće stranke u glavnom gradu Ankari, Erdogan je rekao je ministar obrane Sergej Šojgu obavijestio turskog ministra da će se sporazum nastaviti.
Lifestyle / Hrana | 02. 11. 2022. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će se izvoz žitarica preko ukrajinskog koridora nastaviti u srijedu oko podneva.

Obraćajući se zastupnicima vladajuće stranke u Ankari, Erdogan je rekao je ministar obrane Sergej Šojgu obavijestio turskog ministra da će se sporazum nastaviti.

''Bili smo u mogućnosti dobiti pisana jamstva od Ukrajine da neće koristiti humanitarne koridore i ukrajinske luke, namijenjene izvozu poljoprivrednih proizvoda, za vođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije. Jamstva se čine dostatnima i nastavljamo s provedbom sporazuma, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane'', prenosi Tass.

I Rusija je u srijedu saopćila da se vraća implementaciji dogovora o koridoru za isporuku crnomorskog žita postignutog u srpnju, javila je Anadolija.

"Zahvaljujući učešću UN-a i podršci Turske uspjeli smo dobiti neophodna pisana jamstva od Ukrajine u vezi sa sporazumom o žitu", priopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina 22. srpnja postigli su dogovor u Istanbulu o izvozu žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, koji je bio blokiran zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u veljači. U sklopu dogovora izvezeno je oko deset milijuna tona žitarica.

 

Podsjetimo, Rusija je prije nekoliko dana jednostrano suspendirala ugovor izrazivši zabrinutost zbog sigurnosti nakon napada na brodove ruske Crnomorske flote na Krimu.

Kopirati
Drag cursor here to close