S mladim lukom

Napravite lažnu pitu za manje od sat vremena - Bez kora i brašna

Svježina mladog luka dat će pravu proljetnu aromu vašoj piti bez kora, a jelo će biti gotovo za manje od sat vremena,
Lifestyle / Hrana | 26. 04. 2024. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proljeće je već preuzelo kuhinje, a ako mu dopustite, preuzet će i vašu pećnicu iz koje će početi izlaziti mirisna, a lagana i fina jela divnih boja.

U nastavku imate sjajan recept za "lažnu pitu'' sa šparogama odnosno pitu bez kora i brašna, koja će biti jednako ukusna i s pitomim šparogama, ali svakako biste trebali iskoristiti onaj kratak period kada ima i divljih.

S četiri vrste sira i prženom slaninom baš ništa ne može biti prosječno, a svježina mladog luka dat će pravu proljetnu aromu vašoj piti bez kora. Jelo će biti gotovo za manje od sat vremena, a toliko je jednostavno da vam nije potrebno baš nikakvo prethodno iskustvo u pečenju, piše Punkufer.

Sastojci za lažnu pitu sa šparogama:

50 g maslaca, plus za namastiti lim
250 g šparoga
12 tanko narezanih kriški slanine, grubo nasjeckane
1 vezica mladog luka (5 komada), nasjeckanog na sitno
3 češnja češnjaka, protisnuta
5 velikih jaja
200 ml punomasnog mlijeka
100 g ricotta sira
50 g gruyèrea, sitno naribanog
75 g parmezana, sitno naribanog
50 g zrelog cheddara, sitno naribanog
sol
papar
zelena salata, za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i namastite maslacem pravokutni kalup veličine 20 x 25 centimetara. Šparoge blanširajte 5 minuta u kipućoj slanoj vodi, ocijedite ih i ostavite sa strane.

U manjoj tavi na srednje jakoj vatri pržite slaninu dok ne postane hrskava. Upijte višak masnoće kuhinjskim papirom i ostavite da se hladi. Tavu isto obrišite papirom, dodajte maslac i pržite mladi luk 2 minute. Dodajte protisnuti češnjak i pirjajte još 5 minuta.

Istucite jaja, dodajte mlijeko i ricottu, promiješajte i dobro posolite i popaprite. Dodajte naribani gruyère, 50 g parmezana, sav cheddar i prženu slaninu. Smjesu izlijte u lim za pečenje pa nježno rasporedite šparoge po površini i pospite preostalim parmezanom.

Pecite 25-30 minuta ili dok lažna pita ne počne dobivati lijepu boju i ne stegne se.

Poslužite uz zelenu salatu, po želji.

Kopirati
Drag cursor here to close