Superhrana na stupu srama

Losos? Avokado? Fuj, previše utječu na klimu!

Do jučer slavljeni kao superhrana, čime su opravdavali visoku cijenu, losos i avokado označeni su kao neprijatelji klime i ekologije
Lifestyle / Hrana | 26. 01. 2024. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Losos, nekada luksuzna poslastica, sve češće izbija s jelovnika restorana zbog ekoloških problema uzgoja. Uzgoj lososa ima negativne učinke na okoliš, uključujući onečišćenje voda, eutrofikaciju i upotrebu antibiotika. Farme koriste riblje brašno, dovodeći do prekomjernog izlova drugih riba i neravnoteže u ekosustavima.

Usporedba divljeg i uzgojenog lososa otkriva raznolikost u ugljičnim otiscima. Industrija lososa smanjuje morske sastojke u hrani, ali to povećava ugljični otisak. Hrana čini veći dio ugljičnog otiska, a promjene u prehrani mogu značajno utjecati.

Problematičan je i avokado, koji, iako ima veliki ugljični otisak, ipak je manji od drugih uzgojenih životinja. Ugljični otisak uzgojenog lososa varira ovisno o porijeklu i načinu prijevoza, prenosi Index.hr.

Industrija lososa se trudi smanjiti udio morskih sastojaka u hrani, no to stvara nove izazove, uključujući povećanje ugljičnog otiska. Kao pojedinci, možemo smanjiti svoj ugljični otisak odabirom prehrambenih opcija s nižim utiskom, iako to može biti izazovno.

Kopirati
Drag cursor here to close