Isprobaj i ti

Klasik koji obožavamo

Isprobaj ovu slasnu inačicu musake s patlidžanima...
Lifestyle / Hrana | 20. 08. 2022. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Klasik koji obožavamo

Ovaj jednostavan recept za musaku s patlidžanom brzo se priprema i čini ukusan obrok, nevezano je li riječ o ručku ili bogatoj večeri. Sastoji se od pregršt dobro poznatih sastojaka i autentičnih okusa.

Ako nakon ručka ostane dio musake, stavi ju u zatvorenu posudu pa u hladnjak, gdje može stajati dan ili dva. Osim toga, možeš ju i zamrznuti i čuvati do tri mjeseca. Dakle, osim što je fino i zdravo jelo, ova musaka veoma je zahvalna i kada je u pitanju njeno čuvanje. U slast!  

Sastojci:

2 patlidžana (narezati na kriške debljine pola centimetra)

1 žlica maslinovog ulja

1 krupno nasjeckani luk

1 češanj češnjaka

450 g mljevene junetine

sol,

papar

400 g pasirane rajčice

100 ml povrtnog temeljca

2 žlice maslaca

2 žlice brašna

300 ml mlijeka

25 g naribanog parmezana

prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Priprema:

Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Stavi kriške patlidžana na papirnate ručnike, lagano ih pospi solju i ostavi sa strane 30 minuta.

Zatim ih stavi u lim za pečenje i prethodno zagrijanu pećnicu i peci 20 minuta.

Kada dođeš na pola vremena, preokreni ih. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj luk, češnjak i mljeveno meso.

Začini solju i paprom te ostalim začinima po želji. Kuhaj, miješajući drvenom žlicom dok meso ne porumeni, otprilike osam minuta.

Iscijedi višak tekućine iz mesa pa dodaj rajčicu i povrće po želji i na laganoj vatri pirjaj, oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Da bi napravila bešamel umak, rastopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Umuti u njega brašno i pričekaj dok ne proključa.

 Drži na niskoj vatri i postepeno ulij toplo mlijeko, miješajući stalno dok se ne zgusne. Dodaj parmezan i promiješaj sve da se sjedini.

U namašćeni lim za pečenje poslaži trećinu patlidžana. Zatim ga prekrij polovicom smjese od mesa i rajčice. Zatim dodaj još jedan sloj patlidžana, nakon čega slijedi preostala smjesa rajčice i mesa.

Pokrij ju preostalim patlidžanom, a po vrhu prelij umak od bešamela i pospi nasjeckanim sirom i muškatnim oraščićem. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Ostavi da se odstoji barem 10-15 minuta prije posluživanja Dobar tek!

 

Kopirati
Drag cursor here to close