Prefino i ukusno

Danas kuhamo musaku s tikvicama i sirom

Tikvice ogulite i narežite po dužini na malo deblje ploške. Stavite ih u veću posudu, dobro posolite i pustite da stoje dok ne puste vodu.
Lifestyle / Hrana | 05. 08. 2022. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna musaka koja dolazi iz Grčke i Turske priprema se s patlidžanima i junetinom.

Naravno, tradicionalni recept već doživio mnogo preinaka, a udomaćila se verzija musake s krumpirom i mljevenim mesom. U nastavku pročitajte recept za musaku s tikvicama, jednako ukusnu kao i ostale varijante ovog popularnog jela, piše zadovoljna.hr

Sastojci:

1 kg većih tikvica
50 dag mljevene junetine
40 dag mozzarelle
2 glavice luka
4 jaja
400 ml kiselog vrhnja
200 ml pasirane rajčice
sol, papar i ostali začini po želji
masnoća za prženje po želji

Priprema:

Tikvice ogulite i narežite po dužini na malo deblje ploške. Stavite ih u veću posudu, dobro posolite i pustite da stoje dok ne puste vodu. Nakon toga ih ocijedite i posušite s kuhinjskom krpom ili papirnatim ubrusima.

Luk nasjeckajte na sitno i prepržite na malo masnoće. Dodajte junetinu pa zatim nju prepržite zajedno s lukom dok ne poprimi lijepu smećkastu boju. Posolite, popaprite i dodajte druge začine po svojoj želji (čili, sušeni bosiljak, origano…), ubacite pasirani rajčicu i prokuhajte na laganoj vatri sve dok se rajčica malo ne reducira, a mesni ragu postane gust i kompaktan. Po potrebi nadolijte malo temeljca ili vode.

Jaja razmutite i dodajte kiselo vrhnje pa sve dobro promiješajte, a mozzarellu narežite na tanje ploške. Na dno namašćenog protvana stavite red tikvica, po tikvicama rasporedite dvije-tri žlice mesnog ragua, zatim prelijte s malo umaka od jaja i vrhnja pa posložite na to ploške mozzarelle. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve namirnice.

Musaku stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 40 minuta, ovisno o jačini svoje pećnice.

Kopirati
Drag cursor here to close