Isprobajte

Jeste li za sabih? Omiljeni sendvič u Izraelu

Često se jede kao međuobrok ili doručak vikendom, a u Izraelu se može pronaći kod brojnih prodavača brze hrane.
Lifestyle / Hrana | 21. 02. 2022. u 21:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sabih se može pojesti na izraelskim ulicama, a lako ga možete i pripremiti sami, jesti kao raskošni doručak ili ponijeti na posao.

To je omiljeni sendvič u Izraelu koji se sastoji od prženih patlidžana, tvrdo kuhanih jaja, tahinija (paste od sezama), salatom, humusom, kiselkastog umaka od manga (amba) i peršina između slasnog pita kruha. Često se jede kao međuobrok ili doručak vikendom, a u Izraelu se može pronaći kod brojnih prodavača brze hrane, piše Punkufer.

Sastojci za sabih:

170 g humusa
4 jaja
2 rajčice
350 g patlidžana
1/2 velikog krastavca
200 g kupusa
2 žlice (30 ml) limunova soka
1 žlica sjeckanog peršina
1/4 glavice kupusa
2 žlice (30 ml) bijelog vinskog octa
4 lepinje
120 g tahini umaka
sol, ulje
kiseli krastavci
amba umak (prema želji)

Umak tahini:

1 šalice jogurta
1/2 šalice tahini paste
½ limuna
3 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 žlica sjeckanog peršina
papar i sol

Priprema:

Rajčice i krastavce narežite na kockice, a patlidžan na ploške. Kupus tanko narežite. Stavite rajčice u cjedilo koje stavite iznad zdjele i posipajte solju. Pustite da odstoji 30 minuta.

Skuhajte jaja. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa pržite kriške patlidžana, okrećući ih da ravnomjerno porumene. Prebacite patlidžan u lim za pečenje obložen papirnatim ručnikom i pospite ga solju.

Premjestite rajčice u posudu i bacite tekućinu. Pomiješajte ih s krastavcima, limunovim sokom i peršinom. Salatu operite, narežite posolite po ukusu i promiješajte s ostalim sastojcima. U posudi pomiješajte kupus s octom i posolite.

Za tahini umak nasjeckajte češnjak, iscijedite limun pa pomiješajte s ostalim sastojcima za umak.

Lepinje zagrijte na tavi, zarežite tako da dobijete džep pa premažite unutrašnjost humusom i složite patlidžane. Dodajte tahini umak, a zatim dodajte narezana jaja, kisele krastavce, salatu i kupus te prema želji ambu i poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close